Od danas dostupan novi orto foto snimak Ministarstva održivog razvoja i turizma

Obavještavamo Vas da je od danas aktivan portal na kojem su dostupni vertikalni i kosi orto foto snimci za teritoriju Crne Gore. Ovaj portal biće dio budućeg geografsko informacionog sistema i služiće kao baza za planiranje, projektovanje, kontrolu izvođenja geodetskih radova i potrebe praćenja:

- urbanističkog planiranja
- monitoringa bespravnih objekata
- planiranje saobraćajnica
- monitoringa zaštite životne sredine i dr.

Isti će se koristiti i u turističke svrhe.

Snimanje kosih avionskih snimaka je vršeno sa prostornom rezolucijom za urbana područja (20 cm 45°četiri smjera) i ruralna područja (20 cm 45°četiri smjera* - u planinskim područjima u kojim je visinska razlika veća od 800 m, tolerancija u rezoluciji snimljenih aviosnimaka je oko 50%).

Za potrebe uspostavljanja geoportala izvršena je i instalacija jedne serverske licence Obliquo softvera, koja je namijenjena za web prezentaciju, gledanje i korišćenje kosih snimaka. Njena funkiconalnost je mjerenje visine, širine, udaljenosti između objekata, importovanje podatka iz drugih softverskih izvora i slično.

Geoportal je dostupan na adresi:

http://www.geo.mrt.gov.me:3800/www/

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja