Promocija monografije “NEBOJŠA GLOGOVAC”

U ponedeljak veče 01.07.2019. sa početkom u 21:30h u ljetnjoj bašti Porto Montenegra u Tivtu, biće održana promocija monografije “NEBOJŠA GLOGOVAC” , autorke Tatjane Nježić. O knjizi će pored autorke govoriti i Vanja Gavrovski.


Luksuzno opremljena monografija na 245 strana, sa više od 100 fotografija, obuhvata više cjelina.


U prvoj, pod nazivom "Scene i ekrani", sadržani su tekstovi o pozorišnom, filmskom i televizijskom opusu Nebojše Glogovca iz pera Gorčina Stojanovića, Aleksandra Milosavljevića, Miroljuba Stojanovića i Dragana Ilića.
Druga, obimom najveća cjelina, "Reči koje život znače", sadrži dvadesetak poglavlja sazdanih od njegovih riječi, iskaza.
Treću čine autorizovane bilješke.
Četvrta, koja nosi naziv "Rekli su...", obuhvata priloge 18 renomiranih umjetnika i stvaralaca.


O Nebojši Glogovcu govorili i pisali Dejan Mijač, Branka Katić, Jagoš Marković, Ksenija Marinković, Goran Paskaljević, Nataša Ninković, Uglješa Šajtinac, Vojin Ćetković, Lenka Udovički, Dejan Dukovski, Jelisavata Seka Sablić, Rajko Grlić, Goran Šušljik, Aleksandar Popovski, Radivoje Raša Andrić, Ante Tomić.
U knjizi je zastupljen i tekst vladike Grigorija, episkopa grankfurtskog i sve Njemačke.
Slijedi dio koji čini dokumentacija, odnosno popis uloga i nagrada, kao i sažetak na engleskom jeziku (prevod Milorad Vujošević).


Na posljednjim stranicama, umjesto pogovora, Tatjana Nježić autorka monografije, između ostalog, bilježi:
"Malo je reći da se čovek sreće s velikim dilemama u nastojanju da sklopi skicu za portret jednog impresivnog umetničkog i ljudskog bića, bića čije je ime Nebojša Glogovac, na stranicama monografije koja je pripadajući dio naše najveće glumačke nagrade Dobričin prsten. Kolika je čast bila prihvatiti se toga posla, po odluci predsedništva UDUS-a, posebna je tema. Kao i pitanje odgovornosti, izazova, zebnji...Nebojša Glogovac je, kroz svoje role, činio nemoguće korake koji nas približavaju čudesnosti života. Svojim bavljenjem umetnošću glume otvarao je nove svijetove, nove horizonte, nove vidike...".


Ogromnu zahvalnost za nastanak ove knjige Tatjana duguje Mini Glogovac i Milici Glogovac, koje su joj ustupile čudesnu, veliku crnu kutiju s bijelim tufnama i u njoj pregršt materijala, od svojevrsnog pres-klipinga, preko mnoštva fotografija do sitnica poput privezaka, pisamaca, pozivnica...
Naročitu zahvalnost duguje svim u knjizi zastupljenim autorima priloga.
Velika podrška i oslonac u svakom trenutku autorki je bio Vojislav Brajović, predsjednik UDUS-a.
Nastojanju da se unutar korica ovog izdanja sklopi skica za portret impresivne umjetničke i ljudske veličine, Nebojše Glogovca, nemjerljiv doprinos dala je i Maja Medić, urednica fotografije.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja