Print this page

Podjela voća, povrća, mlijeka i mlječnih proizvoda djeci u školama

Mogućnost da se u Crnoj Gori počne sa realizacijom ovog programa koji je vrlo popularan i uspješno se realizuje u zemljama EU, Ministarstvo je definisalo u ovogodišnjem Agrobudžetu, a planirano je da se za početak realizuje pilot projekat tokom naredne školske godine. U cilju pripreme i definisanja modela realizacije Programa voće, povrće, mlijeko i mlječni proizvodi za škole, koji bi najbolje odgovarao Crnoj Gori, prethodnih dana održana je TAIEX radionica na kojoj su eksperti iz Poljske i Slovačke predstavili način uspostavljanja i funkcionisanja „Šema za škole“ u EU i iskustvo svojih zemalja.



Kako je saopšteno na radionici Školske šeme u zemljama članicama EU su vrlo dobro prihvaćene, posebno od strane škola, djece i roditelja, što pokazuje podatak da se na nivou zemalja članica primjenjuje u više od 90 odsto, prije svega, osnovnih škola. Kako su istakle ekspertkinje Monika Niewiarowska iz Poljske i Viera Baričičová iz Slovačke, svaka država može da definiše model organizacije posla i distribucije proizvoda školama, ali je ono što je zajedničko svima je puna uključenost nadležnih ministarstava za poljoprivredu, prosvjetu i zdravlje.

Prema riječima načelnice Odjeljenja za ekonomske analize Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Kristine Lapčević, Crna Gora je u prethodnom periodu uspostavila pravni osnov za uvođenje ovog programa. Ona je istakla ambiciju i spremnost Crne Gore da krene sa sprovođenjem ovog programa koji će se finansirati kroz Agrobudžet, a kasnije, članstvom u EU, iz evropskog budžeta.



„Za nas je važno da krenemo sa primjenom ovog Programa koji ima mnogostruke benefite. Kroz pilot projekat planiramo da sagledamo interesovanje i potrebe škola, mogućnosti za realizaciju programa i sa strane škola i dobavljača, te da definišemo najbolji model organizacije cjelokupnog posla, od nabavke do distribucije obroka koji će biti dijeljeni djeci u školama“, kazala je Lapčević.  Program Školskih šema, kako je ocijenila predstavlja investiciju u budućnost naše djece i podrazumijeva, osim podjele obroka u vidu svježeg voća, povrća i mlječnih proizvoda i prateće edukativne programe, u vidu predavanja o zdravoj ishrani, nastave na poljoprivrednim gazdinstvima, časova degustacije i dr.



Prva radionica koju je organizovalo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja putem EU TAIEX Programa podrške, ima za cilj da pruži detaljne informacije o uspostavljanju i sprovođenju školskih šema u zemljama članicama EU, kako bi se relevantni subjekti koji će biti uključeni u sprovođenje ovog programa u Crnoj Gori što bolje upoznali sa mogućnostima. Radionice i sastanci na ovu temu biće intenzivirani u narednom periodu, gdje se očekuje veća uključenost proizvođača, predstavnika njihovih udruženja, kao i predstavnika obrazovnog i zdravstvenog sistema.

PODIJELI