Počinje 33. festivala „Grad teatar“

U četvrtak 04. jula, sa početkom u 20.30h, na sceni između crkava biće otvoren 33. festival “Grad teatar“.

Nakon svečanog otvaranja, publika će imati priliku da uživa u koncertu Big Band RTS-a, sa početkom u 21h, koji će uživo izvesti numere sa CD-a „Mimo od Budve“ i još jednom nas podsjetiti na budvanskog džez umjetnika Nikolu Mima Mitrovića.

Za programsku knjižicu CD-a koji je objavljen u produkciji „Grada teatra“, Stjepko Gut je istakao: „ Kada mislim na Mima, mislim pre svega na naše divno prijateljstvo. Ranih sedamdesetih postali smo nerazdvojni i tako ostali svih ovih godina. Provodeći dosta vremena na bini i putu, uzduž i popreko širom sveta, bila je prava privilegija imati Mima za prijatelja, ali i za kolegu. Mimo je imao visoke kvalitete kao čovek, ali i kao vanserijski muzičar. Voleti muziku i poštovati je – bio je Mimov moto. I uživao je u muzici i muziciranju bez sujete i bez ega – bio je pravi zaljubljenik, posvećenik, ne samo svirač, nego i slušalac, predavač, pregalac i obožavalac. Svirao je izvrsno trubu, trombon, flugabon, flautu, a neretko je i pevao čuvene džez numere u stilu Četa Bejkera. On je znao možda ponajviše džez standarda i kompozicija od svih nas i bio je zaista najpoželjniji čovek za svaki džez bend. Moja sreća je da je jedan od bendova u kojima je puno svirao bio naš sekstet. To su možda i najlepši trenuci našeg muzičkog i svakog drugog druženja. Mimo je mislio kao i čuveni trubač Klark Teri – nisam ja zvezda, zvezde su samo na nebu. Međutim, ja verujem da će iznad Budve zauvek sijati zvezda Nikole Mima Mitrovića“.

Big bend RTS je osnovan 1948. godine pod imenom Zabavni orkestar Radio Beograda u formaciji revijskog orkestra, da bi 1954. godine odvajanjem gudačkog ansambla započeo rad kao veliki džez orkestar – big bend (big band). Dugi niz godina, orkestar su predvodili eminentni dirigenti, kompozitori i aranžeri: Mladen Bob Guteša, Vojislav Bubiša Simić, Zvonimir Skerl, Duško Gojković i Stjepko Gut. Tokom 70 godina rada i stvaranja orkestar je dobio izuzetne nagrade i priznanja.

Na džez festivalu u Žuan Le Penu 1960. godine, tada potpuno nepoznat, orkestar je osvojio prvu nagradu. Posle svoje prve turneje 1957. godine, orkestar je nastupao na poznatim svjetskim festivalima u Tel Avivu, Montreu, Marseju, Solunu, Minhenu, na nekoliko UNICEF koncerata – u Beogradu, Parizu, Ženevi, uvijek sa izuzetnim uspjehom i vrlo pohvalnim kritikama. Tokom godina, sa orkestrom su nastupale najveća svjetska imena džez muzike: Klark Teri, Beni Golson, Džoni Grifin, Majnard Ferguson, Toni Skot, Džerom Ričardson, Erni Vilkins, Alvin Kvin, Redži Džonson, Edi Henderson, Henk Mobli, Džon Hendriks, Roj Harguv, Bred Lili, Dajana Šur, Don Menza, Stiv Ture, Roni Kjuber, Rendi Breker, Džon Fedis, Čak Findli..., a takođe i zvijezde svjetskog šou biznisa: Rej Čarls, Deni Kej, Džozefina Bejker, Mirej Matje, Enriko Masias, Frida Lingstad… Orkestar je iznjedrio plejadu vrhunskih umjetnika, koji su danas poznati i priznati u svijetu – Mile Pavlović, Bora Roković, Duško Gojković, Branislav Lala Kovačev, Stjepko Gut. Od skorašnjih izdanja izdvajamo sledeća: Džez orkestar Radio Beograda 1948-1978, Muzika moje mladosti, Stjepko Gut & Big bend RTS – afro-balkanske skice, Vili Johans i Big bend Radio Beograda, Big bend Radio Beograda – 75 godina Radio Beograda, Karavan, It's Time For Jazz, Sweet Love, Duško Gojković & Big bend RTS – Latin Haze, Big bend RTS – Balkan Soul, Aquarelle, Samuel Blaser & Big Band RTS.

Na programu će se naći sledeće kompozicije: Latin Haze, So What, Blues for Mimo, Miss Bo, Jewish, Mimo od Budve, Ve-Vor Blues, Manha de Carneval, Opposite Numbers pod dirigentskim vođstvom Dragoslava Fredija Stanisavljevića. Kompozicije „ Mimo od Budve“ (kompozicija Duško Gojković, aranžman Tihomir Jakšić) i „Blues for Mimo“ (kompozicija i aranžman Ivan Ilić) su komponovane u znak sjećanja na Mima.

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti