Print this page

Šta se zapravo dešava kada dobijete dvostruku rezervaciju (kazne-posledice)

Pretpostavljamo da je vaš glavni cilj kao iznajmljivača da imate što više sretnih gostiju, i da želite da se sve vezano za iznajmljivanje odvija glatko.

Iako ovaj cilj izgleda lak i izvodljiv, stvari uvijek mogu krenuti naopako. Govorimo o underbookingu, overbookingu i duplim rezervacijama.

Iskreno, jedna od najnezgodnijih situacija za iznajmljivača je kada ima dva gosta koji su istovremeno rezervisali isti smještaj. Ova situacija će značiti samo jednu stvar: domaćin će morati otkazati i riješiti izgubljene provizije za rezervacije.

Dupla rezervacija je mnogo češća pojava nego što biste očekivali. U ovom članku ćemo raspravljati o uzrocima duplih rezervacija, šta se zapravo dešava kada dobijete dvostruku rezervaciju i kako je u potpunosti izbjeći.

 

Prvo prvo: Šta uzrokuje duplu rezervaciju?

Duple rezervacije obično su uzrokovane situacijama koje se lako mogu izbjeći. To je uvek dobra vest, zar ne? Ništa što ne možeš da uradiš! Pa koji je najčešći razlog za dvostruku rezervaciju?

 

Poteškoće u praćenju iznajmljivanja

Kada ste na više kanala je mač s dvije oštrice. S jedne strane, dosežete mnogo više ljudi i dobijate više prihoda. S druge strane, upravljanje njima može biti noćna mora.

Mnogi iznajmljivači su svoje apartmane stavili na više web-lokacija, kao što su:

Airbnb
HomeAway
Booking
Tripadvisor
VRBO

Tako da nije tajna da je upravljanje sa više od nekoliko apartmana na svim tim kanalima ručno apsolutna muka. Sve ovo bi se moglo izbjeći upotrebom npr. Airbnb booking sync.

 

Dakle ... Šta se zapravo dešava kada završite u duploj rezervaciji?

U principu, otkazana rezervacija će učiniti da izgledate loše. Ne samo da je ova situacija razočaravajuća za gosta, već se morate suočiti i sa penalima za otkazivanje domaćina, kao što je gora online pozicija, niži rang, izgubljeni novac i dodatne naknade.

U većini slučajeva moraćete pronaći drugu nekretninu za drugog gosta (s istim ili boljim standardima). Takođe morate da pokrijete razliku preseljenja i troškove transporta.

Međutim, ovo rješenje se malo razlikuje od platforme do platforme. Zato hajde da pogledamo različite kazne na različitim platformama.

 


1. Airbnb

Za iznajmljivače, kazna Airbnb otkazivanja je zapravo prilično stroga.

Trošak otkazivanja

Prvo što ćete morati da riješite je Airbnb naknada za otkazivanje domaćina. Ovaj novac će biti uklonjen iz vaše isplate i zavisiće isključivo od vremena između trenutka kada ste prihvatili rezervaciju i vremena kada ste je otkazali:

Ako ste otkazali do sedmicu prije dolaska gosta, Airbnb će oduzeti 50 $ od vaše prve isplate nakon otkazivanja.
Ako je to manje od 7 dana prije prijave, oni će odbiti 100 USD.

Savjet: Ova naknada za otkazivanje može se izbjeći samo ako ste imali više od 10 uzastopnih rezervacija bez ikakvih otkazivanja.

Naravno, ova situacija ne čini politiku otkazivanja Airbnb-a manje strogom za domaćine.

 

Registruj se na AirBnB preko ovog Linka

 

Automatska recenzija će ostati na vašoj stranici.

Mi stalno govorimo o važnosti recenzija - reviewa (ocjena gostiju). Kada otkažete rezervaciju na Airbnb-u, automatizovana recenzija će ostati na vašoj stranici. Ako imate valjani razlog za otkazivanje rezervacije, uvijek možete javno odgovoriti na recenziju.

Nećete moći da rezervišete nikoga za ove datume.

Nakon što otkažete rezervaciju za te datume, datumi će ostati zaključani.

Gubite pravo na status Superhosta.

Ovo najviše boli. Nećete imati pravo na status Superhosta cijelu godinu nakon što otkažete rezervaciju. Zato uvijek preporučujemo korištenje nekog od channel managera.

 


2. Booking.com

Evo kratkog pregleda kazni za otkazivanje rezervacije na Booking.com-u.


Sa dvostrukom rezervacijom, nemate naplatu bilo kakvih penala od Booking.com. Međutim, postoje i drugi troškovi koje ćete možda morati da riješite. Na primjer:

Moraćete premjestiti svog gosta na sličnu ili bolju imovinu.
Morate pokriti troškove prijevoza do bilo kojeg drugog smještaja.
Potrebno je da pokrijete razliku u cijeni između vaše imovine i druge imovine, naravno ukoliko postoji.
I vaše rangiranje kao domaćina će se smanjiti, zbog otkazanih rezervacija (po Booking.com pravilima otkaza).

Tako da ne plaćate direktne penale, ali vaš rang se pogoršava.

 

Registruj se na Booking.com preko ovog Linka

 


3. Expedia

Na ovoj stranici, vaš najveći problem će biti da će vaš pozicija biti negativno pogođena, što utiče na broj rezervacija koje dobijete.

Takođe će vam se naplatiti dodatni trošak za premještanje gosta, a ako Expedia obrađuje cijeli proces, tada ih trošak definiše izričito.

 

4. Tripadvisor

Na Tripadvisor-u se desi nekoliko stvari kada otkažete rezervaciju:

Padate na rezultatima pretraživanja, što znači manje rezervacija.
Naplaćuje se naknada za otkazivanje, koju ćete morati platiti odmah (zapravo nećete moći otkazati ako ne platite tu naknadu).
Ova naknada obično ide ka pomaganju gostu da pronađe alternativni smještaj.

 

PODIJELI