Print this page

Premijer kaže: ovo su zlatne godine crnogorskog turizma. Kome vjerovati, statistici, ili svojim očima?

Iako se Budva suočava sa jednom od nagorih sezona u protekloj deceniji, o čekmu svjedoče brojni turistički poslenici, a i u čemu se svako može uvjeriti, od polupraznih plaža, loše posjete i pada ugostiteljskih objekata, sa državnih instanci stižu izjave da nema govora o propasti sezone.


"Crna Gora je od 2016. godine otvorila 140 hotela visoke kategorije što znači da je otvarala prosječno jedan hotel visoke kategorije mjesečno, u velike razvojne projekte na Primorju je od 2016. godine uloženo više od pola milijarde eura zahvaljujući čemu u našoj zemlji rade najprestižniji brendovi, a struktura gostiju je takva da ih je sve više iz Njemačke, Velike Britanije i Francuske – rekao je juče predsjednik Vlade Duško Marković u Skupštini iskazujući uvjerenje da će i ovogodišnja ljetnja turistička sezona biti uspješna nakon rekorda postignutih u protekle dvije godine.

„Uspjeh ne dolazi sam. Iza svega stoji naporan rad ove Vlade, da infrasturkturu i smještajne kapacitete dovedemo do nivoa koji će zadovoljiti vrlo zahtjevne kriterijume naših emitivnih tržišta. Ukazaću na činjenicu da smo 2006. u Crnoj Gori imali samo 31 hotel visoke kategorije (2 sa pet i 29 sa četiri zvjezdice), a danas Crna Gora ima 171 hotel visoke kategorije (19 sa pet i 152 sa četiri zvjezdice) od čega je u posljednje dvije godine (dakle 2017. i 2018. godine) izgrađeno njih 35. Dakle, od 2006. godine do danas to je 140 hotela više! Vjerovatno to javnost i ne zna - mi smo praktično u posljednjih 12 godina svakog mjeseca otvarali po jedan hotel visoke kategorije. Kakvi su naši dalji planovi, dovoljno govori podatak da je od 2016. godine u velike razvojne projekte na primorju uloženo preko pola milijarde eura. Upravo zahvaljujući uslovima koje smo stvorili i reputaciji koje je naša zemlja stekla kod velikih stranih investitora danas u Crnoj Gori imamo poznate hotelske grupe: Hilton, Aman, Ridžent, Šeraton, Čedi, Melia, Iberostar, Falkenštajner i prvi Uan-end-onli u Evropi. Nema bolje vizit karte od ovog niza imena i brendova duž naše obale! Eto zato je prošla godina bila rekordna u istoriji crnogorskog turizma, u kojoj su naši prihodi bili veći od 1 milijarde eura, a naše hotele prvi put posjetilo više od 1 milion turista. Da pojednostavimo stvari: Visokoplatežne goste ne možemo dočekati ako nemamo hotele u kojima će se udobno smjestiti, i ako ti hoteli ne ispunjavaju najviše svjetske standarde. Nijesu samo prirodne ljepote Crne Gore važne za turizam. Uspjeh određuje saobraćajna dostupnost i kvalitet ponude i usluge. Mi smo, kao što vidite – na dobrom putu“ – rekao je predsjednik Vlade na Premijerskom satu odgovarajući na pitanje poslanika Miloša Nikolića iz Poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Crne Gore.

Predsjednik Vlade je odbacio spekulacije i neosnovane tvrdnje da slijedi propast turističke sezone.

„Mnogo je neprovjerenih informacija i kampanja koje se plasiraju iz svakojakih izvora. Jedna od onih koje se rado i svake godine ponavljaju, jeste i o propasti naše turističke sezone. Na sreću – sve bolji bilansi iz godine u godinu demantuju takve prognoze. Drago mi je da i ovoga puta komentarišemo ovu važnu temu, pa ćemo, uvjeren sam, na jesen govoriti o novim ostvarenim rezultatima i kvalitetima u turizmu“ – rekao je premijer.

Predsjednik Marković je iznio podatke da je u našoj zemlji sve više gostiju iz država Zapadne Evrope.

„Posljednji preliminarni zbirni podaci za kolektivni i privatni smještaj za prva 4 mjeseca ove godine koji pokazuju da smo uspjeli da po prvi put u istoriji registrujemo više od 1 milion noćenja u ovom periodu. Prema preliminarnarnim podacima Centralne banke Crne Gore, u prihodima to izgleda ovako – za 4 mjeseca ostvareni su direktni i indirektni prihodi od turizma u iznosu od 80.7 miliona eura ili 13% više nego u istom periodu 2018. godine, tj. preko 26% više nego u istom periodu 2017. godine koja je, podsjećam, premašila rekordnu 1987. godinu. Imam potrebu da prokomentarišem i strukturu gostiju. Naime, u 2018. godini u odnosu na 2015. Crna Gora je ugostila 82% više turista iz Njemačke, 108% više turista iz Velike Britanije, 69% više turista iz Francuske. Taj trend je nastavljen i ove godine, tako da je u našim hotelima u maju boravilo najviše turista iz Njemačke i Francuske. Nijesam, bez razloga i u ovom Domu govorio da su ovo zlatne godine crnogorskog turizma“ – rekao je premijer.   Photo: Tanjug / Dragan Kujundžić

PODIJELI