Print this page

Od Kotora, preko Perasta i Tivta, do Herceg Novog solarnim trimaranima

U Tivtu na Pinama, svečano su porinuti trimarani na električni i hibridni pogon. Solarni brod Elettra i hibridni Gracijana dio su projekta Bella Boka, a sagradila ih je istoimena kompanija, uz podršku Ministarstva održivog razvoja i turizma, Privredne Komore Crne Gore i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj.

Turistima, kao i mještanima Boke, do kraja mjeseca biće dostupan novi vid javnog prevoza brodovima koje će pokretati sunčeva energija. Morem će saobraćati dva potpuno ekološka broda. Brz, udoban i jeftin obilazak zaliva brodovima od Kotora, preko Perasta i Tivta, do Herceg Novog redovno će saobraćati od 20. jula. Biće uspostvaljene dvije probne linije, najvjerovatnije na svakih sat vremena sa jasno obilježenim stajalištima. Cijena prevoza kretaće se od 3 do 5 eura, koliko trenutno košta autobuski javni prevoz u Boki, a biće uvedene i mjesečne i godišnje karte, kao i popusti za radnike, đake i penzionere.

Predsjednik opštine Tivat, Siniša Kusovac pozdravio je prisutne zvanice u ime opštine koja, kako je rekao ,,snažno podržava inicijative od značaja za životnu sredinu i takvi projekti su naše strateško opredjeljenje. Tivat je prepoznat kao generator dobrih ideja i lider u djelovanju u pravcu implementacije ekološki značajnih inicijativa i projekata i to ga nesumnjivo brendira kao ekološki osviješćenu destinaciju. U tom smislu, projekat brodova na solarni pogon, koji su podržali UNDP i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, doprinosi oživljavanju linijsko-brodskog saobraćaja i početku primjene ekoloških metoda u toj vrsti transporta putnika u Boki Kotorskoj'', rekao je Kusovac.

Najveća prednost ovog projekta je rasterećenje drumskog saobraćaja u zalivu naročito tokom sezone. Zbog gužve u saobraćaju od Kotora do Herceg Novog u ljetnjim mjesecima stiže se za sat i po, nekad i dva. Brodovima kompanije ,,Bella Boka” to putovanje trajaće svega 45 minuta.

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković naglasio je da je projekat ,,Bela Boka’’ ,,inovativan i izuzetno bitan, kako sa aspekta rasterećenja drumskog saobraćaja na putevima duž Bokokotorskog zaliva, tako i sa aspekta zaštite životne sredine. Postojanje ovakvog servisa – usluge vodenog transporta u Bokokotorskom zalivu, omogućiće stanovnicima i posjetiocima ovog dijela crnogorskog primorja da se prije orjentišu na brži, jeftiniji i zanimljiviji transport „plovilima na električni pogon“, što će uticati na manju upotrebu automobila, čime će direktno uticati na smanjenje zagađenja ispusnim gasovima iz automobilskih motora’’, zaključio je Nurković.

Projekat će uticati na smanjenje nivoa emisija štetnih gasova, uključujući CO2, te ponuditi posjetiocima uzbudljiv i inspirativan doživljaj ekološkog putovanja, ali i podržati razvoj Crne Gore kao ekološke turističke destinacije.

,,Zaista je zadovoljstvo podržati projekat koji direktno utiče na očuvanje našeg mora, odnosno na vodeni svijet koji u njemu živi. Naša tendencija da Crnu Goru izgradimo kao vodeću destinaciju na Mediteranu ne želimo pretpostaviti očuvanju prirode i lošem uticaju na zdravlja ljudi i kvalitet i komfor života građana. Izazov je izbalansirati ubrzan razvoj i sve veću popularnost destinacijei brigu o okolini, ali upravo ovakvi projekti su dokaz da ujedinjeni u dobroj ideji možemo pomiriti te dvije težnje, podižući istovremeno ekološke standarde, profit, udobnost i brzinu prevoza - posebno u špicu sezone’’, kazao je državni sekretar Damir Davidović.

,,Svi treba da budemo ponosni na ovaj projekat jer je on primjer kako inovacije u dizajnu, obnovljivoj energiji i ulaganju privatnog kapitala za javno dobro - predstavljaju i potrebu za zaštitu životne sredine i ekonomsku šansu. Da bi se ubrzao prelazak na održive alternative, Vlada treba da ulaže u potrebnu infrastrukturu i da usvoji podsticajne politike i mjere, kako bi privukla investitore koji cijene životnu sredinu i čija poslovna vizija prevazilazi kratkoročnu dobit’’, istakla je stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori, Daniela Gašparikova.

,,Privredna komora Crne Gore je veoma posvećena svim aktivnostima koje su usmjerene na očuvanje okoline, plavi rast i zelenu mobilnost. Stoga će svaka ideja poput ove imati naše puno razumijevanje i podršku’’, naglasio je predsjednik PKCG, Vlastimir Golubović.

Ukupna investicija ovog projekta, jedinstvenog na Mediteranu je 4.259.000 EUR, dok sufinansiranje preko UNDP projekta Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori iznosi 150.000 EUR.

,,Planiramo da uposlimo 60 radnika isključivo iz Boke’’, najavio je g-din Ricardo Bonetti, direktor i gen. menadžer kompanije Bella Boka. ,,Do kraja naredne godine uz ova dva broda koji su dio prve faze projekta, zalivom bi trebalo da saobraća još njih 7, koji će moći da prime od 35 do 60 putnika. Biće izgrađeno i 13 stajališta sa elektronskim redom vožnje, a brodovi će saobraćati tokom cijele godine ne samo u toku sezone,, rekao je Boneti.

Statistike govore da se oko 7 hiljada putnika automobilima i autobusima preveze u toku godine kroz Bokokotorski zaliv. Ako se polovina tih putnika preveze solarnim katamaranima, smanjiće se emisija ugljen dioksida za preko 500 hiljada tona. Uz brodove za prevoz, zalivom će krstariti i posebna barka za sakupljanje plastičnog otpada iz mora.

Redovni prevoz na moru u Boki, postojao je i krajem 19. vijeka. Zato je za očekivati da će osim turista i Bokelji koristi brodove kako bi brže stigli do svih mjesta u zalivu.

PODIJELI