Održano autorsko veče STEFANA BOŠKOVIĆA u Petrovcu

U okviru druge autorske večeri literarnog programa KNJIŽEVNA KOMUNA, publici u Petrovcu se predstavio crnogorski pisac STEFAN BOŠKOVIĆ.

U razgovoru sa sa piscem Đorđem Gregovićem koji je moderator programa KNJIŽEVNA KOMUNA, Stefan Bošković je govorio o iskustvu pisanja svojeg debitantskog romana ŠAMARANJE, potentnog urbanog romana o Podgorici koji je objavio 2014. godine. Govorio je o intrigantnoj upotrebi pornografije, istinitim ličnostima kojima je „dopisao“ život u svom romanu. Takođe, i o složenoj arhetipskoj relaciji otac-sin koja dominantno vibrira u romanu kao i u pričama koje je kasnije objavio – U Crnoj Gori je čudan odnos očeva i sinova. Ovdje očevi ne umiru. Tek kad majka umre, čovjek shvati koliko je usamljen...


Publici je bilo jako zanimljiva Boškovića konstatacija da je kroz kasnije pisanje i distancu nakon objave romana ŠAMARANJE, jako dobro spoznao sopstvena stilska i narativna ograničenja za koja u vrijeme pisanja nije bio svjestan da postoje. U tom smislu je svoju zbirku kratkih priča TRANSPARENTNE ŽIVOTINJE vrednovao kao zrelije djelo, usklađenije sa ličnim osjećanjem da je za pisca jako važno da govori o svom vremenu i iskustvu, direktno, bez posrednika, ali sa dodirom i sugestijama koje stižu od urednika izdanja.


Iako su iz njegove zbirke TRANSPARENTNE ŽIVOTINJE nagrađene i istaknute priče Fashion and friends (o maloljetničkoj gej prostituciji) i naslovna priča, Bošković je, po sopstvenom priznanju, svoj najbolji trenutak dosegao u priči Čudovišta, ističući uticaj koji na njega ostavlja latinoamerička književnost i magični realizam (autori kao što su Karlos Fuentes, Roberto Bolanjo, Mario Vargas Ljosa i dr). Transkripciju stvarnosti u čudni i lebdeći svijet neočekivanog Bošković posmatra kao ključni autorski iskorak koji je postigao svojom drugom knjigom. Pritom, Stefan Bošković se slaže sa jednom napisanom odredicom o svojoj prozi, iz pera književne kritike, da je riječ o melenholičnom post-apokaliptičnom svijetu njegovih junaka.
U dugom razgovoru, prenio je svoje iskustvo rada na pisanju scenarija za film ISPOD MOSTA, MEĐU STIJENAMA i sitkoma DOJČ KAFE koji je pisan za crnogorsku televiziju. Smatra da je različitost pristupa u pisanju fikcije za knjigu u odnosu na vizuelne medije dobrodošla njemu kao autoru, zbog drugačije optike, zbog intenzivne saradnje sa drugim autorima koju zahtijevaju film i televizija, i posebno u smislu radne discipline pisca.
Na kraju večeri, kroz dinamičnu listu tridesetak brzih pitanja koje upućuje moderator, na pitanje: Misterija ili saznanje? - Bošković je bez dvoumljenja rekao - Misterija.
Program KNJIŽEVNE KOMUNE - koji je pokrenula JU NARODNA BIBLIOTEKA BUDVA, a koji se realizuje na otvorenom, na platou ispred zgrade Crvene Komune u Petrovcu- nastavlja u subotu, 27.jula gostovanjem pisca Igora Marojevića iz Beograda.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja