Print this page

Airbnb proviziju plaćaće samo domaćini

Velika internet platforma za iznajmljivanje ukida naknadu gostima

Bujanje privatnog smještaja dovelo je do toga da uz državu, gradove i opštine koji su već podigli porez na iznajmljivanje po krevetu, sada i internet portali posredstvom kojih se iznajmljuje gotovo sav taj smještaj, podižu procente svojih provizija. Kratkoročno iznajmljivanje turistima stalno raste u cijelom svijetu, pa popularnost pojedinih stranica prate i više provizije.
Booking.com od 1. jula od iznajmljivača uzima dodatnu naknadu od 1,1 posto za usluge naplate koje obavlja ova platforma. S ovom dodatnom naknadom za trošak transakcije, provizija Booking-coma sada iznosi 16,1 posto. Sada se i Airbnb odlučio naplatiti samo od iznajmljivača kako bi bio još konkurentniji Bookingu.



Skuplje provizije

Airbnb ukida, naime, naknade koje su plaćali gosti privatnog smještaja. Svi koji su kod Airbnb-a kreirali račune svog smještaja od 4. jula platiće 14 posto cijene najma, a gosti neće uopšte plaćati naknade. Do sada, standardno je bilo da Airbnb naplati fiksnu naknadu od 3 do 5 posto iznajmljivaču, a gosti su plaćali naknadu u iznosu i do 20 posto cijene najma.
Postojeći i novoprijavljeni vlasnici privatnog smještaja imaće izbor prelaska na naknadu od 14 posto koju će sami plaćati, ili zajedničku naknadu koju će dijeliti s gostima, a nema sumnje kako će na ovaj postotak morati pristati i 'stari' iznajmljivači registrovani na toj platformi. Vjerovatno je i kako će zbog toga morati povisiti svoje cijene najma.

Airbnb putem svoje platforme već prodaje hotelski smještaj u manjim i butik hotelima, a takođe planira i novu uslugu s kojom ulazi na udio tržištnog kolača gdje posluju agencije. Nakon što su prije dvije godine pokrenuli program „Airbnb doživljaj“ za jednodnevne izlete, vodičke ture, kajakarenje..., Airbnb pokreće uslugu višednevnih tura naziva „Airbnb avanture“, pa će u suradnji s lokalnim agencijama organizovati višednevne tematske ture.



Stop Airbnb

Istovremeno, zbog porasta broja iznajmljivača sve je više gradova u EU koji žele regulisati stalni rast broja apartmana u gradskim središtima. Tako su Amsterdam, Barselona, Berlin, Bordo, Krakov, Minhen, Pariz, Valensia i Beč zatražili od Evropske unije sprečavanje rasta Airbnb ponude.


Gradovi traže saradnju s Evropskim parlamentom i Evropskom komisijom kako bi se uspostavile zakonske obveze koje bi prisilile Airbnb na poštovanje lokalnih propisa. U Hrvatskoj Dubrovnik iako nije na toj listi, za ovu godinu je znatno povećao porez iznajmljivačima kao jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj, i uveo program Respect the City koji je trebao bolje 'urediti' dolazak kruzera, a najavio je i odluke za još neka davanja čije okvire postavlja Ministarstvo turizma Hrvatske u novom Pravilniku o najvišem i najnižem iznosu turističke pristojbe, a značaj će ih 'osjetiti' svi iznajmljivači.

 

VEZANO: Barselona je upravo objavila rat AirBnBu

 

Započnite otvaranje profila preko OVOG linka →→ AIRBnB ←← (Ko registruje smještaj preko ovog linka dobiće na mail besplatno upustvo sa korisnim savjetima za korištenje airbnb)

Maja Rilović Koprivec za dubrovacki.slobodnadalmacija.hr

PODIJELI