Najava večeri sjećanja „KOTOR BORKI”

„Kotor Borki” – naziv je večeri sjećanja koje, u čast nedavno preminule dramaturškinje i direktorke beogradskog Centra za kulturnu dekontaminaciju Borke Pavićević, u njenom rodnog gradu organizuju OJU „Muzeji” i Fondacija „Kotorski festival pozorišta za djecu” – u subotu 27. jula s početkom u 20 sati u Galeriji solidarnosti u Starom gradu.

U programu će učestvovati: mr Branislav Dimitrijević (teoretičar i istoričar umjetnosti, CZKD Beograd), prof. mr Janko Ljumović (profesor produkcije, Fakultet dramskih umjetnosti Cetinje), mr Ksenija Rakočević (profesorica crnogorske književnosti, koordinatorka „Njegoševih dana” i urednica „Kotorskog kruga”) i prof. Petar Pejaković (reditelj, direktor Fondacije „Kotorski festival pozorišta za djecu”, vanredni profesor Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje). Moderator će biti prof. Petar Pejaković.

 

 Podsjetimo, Borka Pavićević rođena je 1947. godine u Kotoru. Diplomirala je dramaturgiju 1971. godine na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu gdje je i magistrirala 1976. godine. U legendarnom dramaturškom odjeljenju „Ateljea 212” (koje su još činili Kiš, Mihiz i Ćirilov) radila je 10 godina i u BITEF-u 20 godina. Osnivačica je teatra „Nova osećajnost”, učesnica pokreta KPGT (Kazalište, pozorište, gledališče, teatar) i „Civilnog pokreta otpora”, bila je umjetnička direktorka Beogradskog dramskog pozorišta, članica „Beogradskog kruga” – udruženja slobodnih intelektualaca i osnivačica i direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu (od 1994. godine). Objavila je tri zbirke eseja: „Na eks – Postdejtonska moda”, „Moda” i „Glava u torbi”, kao i članke u brojnim časopisima, zbornicima, dnevnim i nedjeljnim novinama. Od 1991. godine učestvovala je u mnogim antiratnim akcijama u Beogradu i drugim jugoslovenskim gradovima u saradnji sa jugoslovenskim organizacijama koje su se zalagale za demokratizaciju i razvoj civilnog društva u Srbiji i regionu. Dobitnica je nagrade „Hirošima fondacije” za mir i kulturu, nagrade „Ruts” Evropske kulturne fondacije, nagrade „Osvajanje slobode” koju dodjeljuje fond „Maja Maršićević Tasić” i nositeljka je Ordena Legije časti Republike Francuske.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja