Mediteran u djelima crnogorskih slikara

Likovni program ovogodišnjeg festivala , nastavlja se večeras u 21 čas, kada će u crkvi Santa Marija u Starom gradu biti otvorena izložba „ Mediteran u djelima crnogorskih slikara II “ u izboru prof. dr Aleksandra Čilikova. Izložba će biti otvorena do 30. avgusta.

Prof.dr Aleksandar Čilikov, o izložbi čiji je autor, kaže: “ Izložba radova u okviru likovnog programa budvanskog Grada teatra, naslovljena sa Mediteran u djelima crnogorskih slikara II, predstavlja nastavak projekta realizovanog 2018. godine, kada je publici i stručnoj javnosti bio prezentiran selektivni izbor djela doajena crnogorskog i ex-jugoslovenskog savremenog slikarstva. U konceptu aktuelnog izložbenog projekta dominantno se tretiraju djela dvije grupe afirmisanih slikara.

Prvu zastupaju ostvarenja starije generacije crnogorskih umjetnika, čini se na izvjestan način neopravdano zaboravljenih i pored evidentnih slikarskih kvaliteta. Njihove kreacije se kreću isključivo u sferama predmetnog slikarstva – realizma Luke Stankovića; ekspresionističkih konotacija u poetikama Ksenije Vujović Tošić, Danice Danje Đurović, Milenka Sindika i Darka Đurišića; sezanovskih pejzaža Vojislava Đokića i Mirka Kujačića, te prefinjenog kolorita Marija Maskarelija i Mila Pavlovića. Druga slikarska grupacija selektirana je najvećim dijelom iz redova aktuelnih umjetnika koji su egzistencijalno i profesionalno povezani sa primorskim regijama Crne Gore. U duhu apstraktnih i poluapstraktnih tendencija kreirani su radovi budvanskih slikara Darka Mandića, Dijane Lazović, Đorđija Boljevića, Marice Kuznjecov Boljević, Jelene Đurašković i Vasa Nikčevića dok je u centru interesovanja Jelene Papović i Sandre Đurbuzović ljudska figura. Grupi budvanskih autora apstraktnog izraza priključuju se i poetike dvije mlade autorke porijeklom sa sjevera Crne Gore – Tijane Gordić i Mirjane Marsenić. Među živim primorskim autorima najstariju generaciju predvode rafinirani pejzažista Savo Pavlović i Aljo Smailagić sa svojim magičnim realizmom. Selekciju ovogodišnje budvanske likovne manifestacije okončavaju dva rasna figurativca, crtača i slikara najplemenitijeg kova, Tivćani Ljubo Popadić i Momčilo Macanović. Selektirani sastav, generacijski i stilski heterogen, u uvodnom tekstu krajnje sažeto opserviran, jedan je od mogućih izbora u okviru predmetne teme kojom su se bavili brojni crnogorski umjetnici – u tom kontekstu možda bi bilo poželjno u budućnosti predstaviti i druge kvalitetne domicilne autore, moguće i preko tretiranja užih tema poput Marina pejzaž, Mediteranska žanr-scena, Morska flora i fauna.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti