Imovina srpskih preduzeća na primojrju vrijedi preko 100 miliona eura?

Još jedna sezona prolazi, a brojna odmarališta na Jadranu u vlasništvu sprpskih preduzeća su vrje prazna, neiskorišćena. Tako su, kako navodi Telegraf Biznis, zarobljeni milioni, a profit koji je mogao da bude zarađen, otišao je u nepovrat.

Koliko tačno vrijedi imovina srpskih preduzeća i njihovih odmarališta u Crnoj Gori niko u ovom trenutku ne može sa sigurnošću da tvrdi. Ni Direkcija za imovinu nam nije dala odgovor na to pitanje. Postoje samo procjene da ona više od sto miliona eura ali i to se odavno uzima kao jedini podatak i oni upućeni u nekretnine će vam reći da je riječ o značajno većem iznosu.

Da je vrijeme odavno došlo se da to pitanje riješi pomene se s vremena na vrijeme, ali sada možda natjera i porez koji crnogorske vlasti planiraju da uvedu na objekte koji se ne koriste. Prema prvim procjenama, on bi mogao da bude drakonski.

 

Odmarališta velikih srpskih preduzeća iz prošlih vremena, kao i hoteli s više hiljada kreveta, koji su nekada bili moderni, danas su u Crnoj Gori zapušteni, malo održavani i koriste se samo tri ljetnja mjeseca u godini ili čekaju privatizaciju.

Da se na budvanskoj rivijeri krije naše pravo malo bogatstvo, procjena je i PKS.

Hotelski kompleks EPS i “Epstursa“, uz samu Slovensku plažu u Budvi, ispod rta Zavala, na kome je niklo elitno naselje Dukljanski vrtovi, spada u najvrjednije lokacije koje Srbija ima uz more. Zauzima 25.000 kvadratnih metara na kome je još prije pet decenija sagrađen hotel “Park” koji raspolaže sa 300 kreveta i kategorisan je sa dvije zvjezdice.

 

Malo dalje, u naselju Podkošljun, u vlasništvu iste firme je 16 vila koje počivaju na 15.000 kvadratnih metara. Ukupno svi objekti imaju oko 1.000 ležaja.

Na mjjestu gde se nalazi “Park” predviđena je gradnja hotelskog kompleksa sa 800 kreveta, bogatim pratećim sadržajima. Hotel bi imao sedam spratova, a kompleks ukupno 90.000 kvadrata. Opština Budva za takve objekte, kako je obećano, neće naplaćivati komunalije.

Na izuzetnim lokacijama su hotel “Šumadija” u Bečićima koji je na površini od 13.000 kvadrata, hotel “Beograd” takođe u Bečićima koji je u vlasništvu MUP Srbije, “Vrmac” Prčanj, deo Instituta za rehabilitaciju Beograd, sa 179 soba. Država Srbija imala je dio vlasništva u Institutu “Dr Simo Milošević” u Igalu.

Narodna Banka Srbije u Budvi ima šest objekata na 128 kvadrata i u Igalu tri objekta površine 81 kvadratni metar.

Srbija je od prodaje dijela kompleksa “Ineks Zlatna obala” u Sutomoru zaradila 11,7 miliona eura, ali je ostalo još mnogo hotela i odmarališta preduzeća koja čekaju da budu prodata ili da se u njih dodatno uloži da bi mogla pristojno da se koriste.

Čak je 2012. godine formirana i Komisija koja je trebalo da popiše srpske nekretnine u Crnoj Gori, ali ni ona ništa nije uradila, tako da nema preciznog spiska pa se i ne zna šta je tačno u vlasništvu Republike Srbija.

Izvor: Telegraf/bankar.rs

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti