Završen edukativni projekat „Arheolab“

Edukativni projekat „Arheolab“ – Međunarodna ljetna arheološka škola za djecu, koja je trajala od 1. do 23. avgusta 2019. godine, i bila održavana svakog dana od 9.30 do 13.30 časova u gradskom parku Budve, uspješno završila sa radom ove godine. Školu je vodila Asja Zec, diplomirani arheolog iz Padove (Italija). Škola je tradicionalno održana u organizaciji JU Muzeji i galerje Budve, već šestu jubilarnu godinu zaredom.

Ovaj edukativni projekat „Arheolab“ bio je posjecen 246 puta u 20 radnih dana. Polaznici su bila djeca predškolskog i školskog uzrasta iz Crne Gore i inostranstva (u prosjeku oko 12 djece na dan). Relizovane su i grupne posjete, pa su školu 7. augusta posjetila djeca iz Javne predškolske ustanove „Ljubica Jovanović - Maše“ iz Budve a 15. i 16. avgusta djeca iz privatne predškolske ustanove „Vini Pu“. Ove godine je školicu posjećivao i dječak sa posebnim potrebama.


Na ovoj školi polaznici su imali priliku da na jednostavan i interesantan način direktno dođu u kontakt sa arheološkim istraživanjima. Učestvovali su u simulaciji arheološkog iskopavanja, tačnije u drvenom boksu ispunjenom slojevima zemlje pronalazili su predmete koji odgovaraju određenim vremenskim periodima, a sve to da bi stekli znanje i uvid u formiranje istorijskih naslaga kroz vrijeme koje arheolozi potom dešifruju. Jednostavno rečeno, cilj je bio da djeca steknu svijest da se ispod površine zemlje nalazi čitav jedan svijet koji samo čeka da bude otkriven, te da se arheološki nalazi ne pronalaze samo na arheološkim iskopavanjima u dalekim egzotičnim zemljama, već da se mogu pronaći i ispod puta kojim koračamo svaki dan.
Rad škole je medijski redovno praćen, kako od strane lokalnog medija RTV Budva i nacionalne RTCG, tako i od strane ostalih medija. U radu škole učestvovali su kao volonteri dvoje studenata arheologije druge godine Filozofskog fakulteta u Beogradu, Teodora Milovanović i Marko Vešović.


Partner na realizaciji ove Međunarodne ljetnje arheološke škole „Arheolab“ je JU Morsko dobro i Turistička organizacija opštine Budva.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja