Zbog krijumčara droge na brodovima narušen ugled crnogorskih pomoraca

Pored brojnih problema sa kojima se godinama suočavaju crnogorski pomorci, kojih ima oko sedam hiljada, u posljednje vrijeme susrijeću se sa još jednim. Zbog nedavne zaplijene ogromne količine kokaina u SAD-u, na brodu MSC Gajan, kada su uhapšeni i pomorci iz Crne Gore, kompanija koja je vlasnik pomenutog broda donijela je odluku da se na brodovima koji plove do luka Južne Amerike više ne mogu zapošljavati naši pomorci.

Ovakav potez veoma narušava ugled crnogorskih pomoraca. Neki od njih zbog od straha da ne ostanu bez posla su odlučili da se odreknu crnogorskog državljanstva.

Iz Udruženja pomorskih kapetana Crne Gore CdM-u su komentarišući poteze pomoraca da se odreknu državjanstva Crne Gore, kazali da to generalno nije slučaj, i pozivaju nadležne da se uključe u rješavanje novonastale situacije.

“U skladu sa našim saznanjima to generalno nije slučaj. Ovo su eventualno slučajevi onih pomoraca koji su zaposleni na jednoj velikoj pomorskoj kompaniji koja zapošljava veliki broj naših pomoraca na kojoj se, na žalost, neki “pomorci” bave kriminalnim radnjama”, saopštili su CdM-u iz Upravnog odbora Udruženja pomorskih kapetana Crne Gore.

Zbog ovog slučaja kompanija vlasnica spornog broda je kao preventivnu mjeru, donijela odluku da se na 15-ak brodova koji plove do luka Južne Amerike više ne mogu zapošljavati naši pomorci. U Udruženju pomorskih kapetana ističu da se ovim se urušava reputacija naših pomoraca koja je dugo i sa mukom mnogih starijih generacija pomoraca građena.

“Zbog opravdane bojazni naših pomoraca da se ova mjera može proširiti i na ostatak njihove flote, moguće je da pomorci računaju da promjenom pasoša mogu da sačuvaju posao. Kako se radi o velikom broju naših pomoraca koji su dugo u toj kompaniji i koji su već dokazani profesionalci moguće je da ih i kompanija na taj način želi zadržati”, pojsanili su u Udruženju pomorskih kapetana Crne Gore.

Prema njihovim riječima takođe, jedan od razloga može da bude i strah od pooštravanja viznog režima čime crnogorkih pomorci odmah postaju nekonkurentni na tržištu.

Na pitanje šta treba uraditi na poboljšanju položaja pomoraca Crne Gore u Upravnom odboru Udruženja pomorskih kapetana kažu da u cilju zaštite interesa pomoraca treba primijeniti preuzete međunarodne obaveze koje, u ovom kontekstu, proističu iz MLC I STCW konvencije.

“U kontekstu aktuelnih dešavanja, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva da pod hitno vrati Lučkim kapetanijama u nadležnost “ovjeru navigacije” pomoraca. Pored toga neophodno je pooštriti uslove za dobijanje pomorske knjižice, kao i da se uvedu biometrijski identifikacioni dokumenti pomorca koji treba da izdaje MUP u dogovoru sa Lučkim kapetanijama, te da se postojećim sistemom posredovanja pri zapošljavanju pomoraca obuhvate agencije koje nijesu registrovane u našoj zemlji, a koje u pojedinim slučajevima posreduju za zapošljavanje velikog broja pomoraca na jednoj kompaniji”, smatraju u Udruženju pomorskih kapetana Crne Gore

Takođe, zaljučuju u Udruženu, ovim sistemom treba obuhvatiti i pojedince i druge subjekte koji se sada nelegalno bave ovim poslom.




Izvor: CDM/RTV Budva

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti