Print this page

Kako je mala i nekadašnja komunistička evropska država postala turistička meka

U posljednjih dvadeset godina broj turističkih posjeta Gruziji sa svega nekoliko stotina hiljada godišnje narastao je na gotovo 6,5 miliona.

Iako ova istočnoevropska država smještena na sjeveroistoku Crnog mora obiluje prirodnim, ali i istorijskim ljepotama, veliki turistički rast nije se dogodio slučajno već je rezultat snažnih političkih promjena i strategija kojima vlasti svoju zemlju žele uvrstiti na kartu najpoželjnijih turističkih destinacija. Trenutno turizam, uz poljoprivredu čini glavnu privrednu granu Gruzije, a sačinjava 7,5 posto BDP-a, piše Quartzy.

Ali, njihov put do trenutnih brojki nije bio lagan i morali su uvesti veliki broj izmjena kako bi svoju nekada zatvorenu zemlju otvorili za posjete i međunarodnu saradnju.

 

Naime, nakon izlaska iz Sovjetskog Saveza razdoblje tranzicije prema kapitalističkom i demokratskom društvu tokom 90-ih godina bio je praćen velikim ekonomskim problemima, dok je u periodu od 1989. do 1994. godine njihov BDP pao za više od pedeset posto, a godišnja stopa inflacije dosegla je 15.000 posto. Nakon završetka krize koja je zemlju zahvatila 2003. godine vlada pokreće velike reforme koje Gruziju uskoro dovodi do privrednog oporavka, paa 2008. dolazi na 23. poziciju najslobodnije privrede svijeta čime je postala sve otvorenija i za turističke posjete.

 

Problem s engleskim jezikom

Zbog svoje istorije i SSSR-a stanovnici Gruzije imali su veliki problem s nepoznavanjem engleskog jezika. Iz tog razloga vlasti su 2011. godine odlučile privući čak 1500 stranih profesora engleskog kako bi tada već zahuktaloj turističkoj destinaciji pomogli u prevladavanju jezičnih barijera. Svaki profesor od države je dobio besplatan smještaj i dodatni finansijski stimulans od 275 dolara mjesečno.

 

Otvorena vrata

Kako bi privukli sve veći broj turista država je otvorila svoje granice čime turisti iz gotovo 100 zemalja ne moraju podizati vizu za svoje putovanje.

 

Ulazak svjetskih banaka

Od ranih godina nezavisnosti, Svjetska banka izdvojila je više od 2,4 milijarde dolara za podršku rasta Gruzijske ekonomije, ali i njezine turističke industrije koja se tada tek razvijala. To je uključivalo pomoć u uspostavljanju sistema zaštićenih područja, obnovi kulturnih dobara i lokalnih gradskih središta, te finansiranju razvoja turističkog poslovanja.

Kako bi nastavili pozitivan trend od skoro uvode Ryanairove avionske linije iz Milana, Bolonje, Marseja i Kelna. Osim toga do 2025. godine planiraju privući više turista iz zemalja EU, sjeverne Amerike, Bliskog istoka i Azije, ali i povećati prosječnu potrošnju turista s trenutnih 328 dolara unutar pet dana na 600 dolara nedeljno.

 

VEZANO: Primjer male, a uspješne zemlje - kako je uspjela Malta

PODIJELI