Print this page

Vuksanović aminovao Statisovu Kraljičinu plažu koja je protivna Prostornom planu

Opština Budva podnijela je tužbu Upravnom sudu da se poništi rješenje glavnog državnog arhitekte Dušana Vukasnovića koji je početkom avgusta dao je saglasnost na idjeno rješenje novog hotela „Kraljičina plaža“ i time kompaniji „Adriatic properties“ grčkog biznismena Petrosa Statisa dozvolio da u u stoljetnom Miločerskom parku, osim hotelskih, gradi i apartmane za tržište.

Tužbu protiv Ministarstva održivog razvoja – Direktorata Glavnog državnog arhitekte, sudu je u ime Opštine podnio Sekretarijat za zaštitu imovine.


„ Vuksanović nije cijenio sve dostavljene dokaze i nije na pravilan način utvrđeno činjenično stanje. Pozivanjem na smjernice iz urbanističko tehničkih uslova, a ne iz planskog dokumenta glavni državni arhitekta pogrešno primjenjuje materijalno pravo. Prostornim planom posebne namjene za obalno područje zona Miločerskog parka je u okviru tipologije D2 zona – područjima od posebnog prirodnog značaja gdje je predviđeno 50 do 100 kreveta po hektaru, dok je idjenim rješenjem navedeno da je planirana izgradnja 262 kreveta na parceli od 1,2 hektara. U navedenoj zoni dopuštena zauzetost predviđena Prostornim planom je manja od 30 odsto, a najveća dopuštena izgrađenost manja od 0.80, do je idjenim rješenjem indeks zauzetosti 0,60, a izgrađenost 1,8„ navodi se u tužbi.


Vuksanović nije prihvatio stav Opštine Budva, da se u ovoj, jedinoj očuvanoj zelenoj zoni na budvanskoj rivijeri ne grade stanovi za tržište.


Podsjećamo, Vladino preduzeće HTP „Miločer“ je „Adritic properties-u“ u četvorodecenijski zakup, sada već poručeni hotel „ Kraljičinu plažu, kao i na 90 godina zemljište za izgradnju depadanasa , odnosno 66 apartmana za tržište.


Opština je svojevremeno onemogućila izdavanje građevinske dozvole, kada joj je Ministarstvo održivog razvoja i turizma priznalo svojstvo stranke u postupku. Međutim, donošenjem novog zakona, procedura je išla u korist Statisove firme, uprkos jasnom stavu nove budvanske vlasti da se ne dozvoli betonizacija Miločerksog parka. Skupština opštine je prije dvije godine donijela Deklaraciju o zaštiti Miločerskog parka i neposrednog zaleđa ostrva Sveti Stefan u budvanskoj Skupštini kojom se ne podržava izgradnja novih, već samo rekonstrukcija postojećih objekata u postojećim gabaritima.


„Planirana spratnost hotela je 2Po+Pr+4 ( dvije podrumske etaže, prizemlje i četiri sprata). Visina hotela od kote prizemlja (nivo saobraćajnice) do atike krova je 21,84 metara.
Ukupan smještajni kapacitet je 126 ključeva (262 kreveta) od čega je 60 hotelskih soba i 66 apartmana. Površine hotelskih soba su od 30 do 70 kvadrata i projektovane su kao jednokrevetne i dvokrevetne. Strukturu apartmana, zavisno od veličine, su od 62 do 317 kvadrata, i čine ga ulazni hol sa toaletom, kuhinja, trpezarija, dnevni boravak, degažman, dvije do četiri sobe (sa kupatilom i garderoberom), radna soba, prostorija za osoblje, terasa sa pripadajućim zelenilom. Apartmani su projektovani kao dvokrevetni, trokrevetni, četvorokrevetni, petokrevetni i šestokrevetni. Sve terase su ozelenjene i pružaju gostima doživljaj planinskog zelenila.Za lica sa invaliditetom predviđeno je 11 soba u prizemlju“, stoji u osporenom idjenom rješenju.


”Adriatic properties” je dugoročni zakupac grad hotela „Sveti Stefan” i „ Vile Miločer” kao i hotela „Kraljičina plaža” prema ugovorima o zakupu zaključenim 2007. sa HG „Budvanska rivijera“ odnosno HTP Miločer. Skupština Crne Gore je aneksom ugovora produžila zakup „Svetog Stefana” „ Vile Miločer” i „Kraljičine plaže“ sa 30 na 42 godine, dok je zemljište uz Kraljičinu plažu, gdje se planira gradnja depadansa sa apartmanina dato na 90 godina zakupa.

PODIJELI