Print this page

Dani evropske baštine u JU Muzeji i galerije Budve

Manifestacija evropskog karaktera - Dani evropske baštine, koja se u 2019. održava pod sloganom Kultura i zabava: baština na pozornici u JU Muzeji i galerije Budve, će biti obilježena sa dva događaja. Prvi je Evropski filmski festival u Spomen domu „Crvena komuna“ u Petrovcu od 24. do 28. septembra, a drugi Fešta od smokava u Spomen domu „Reževići“ 29. septembra sa početkom u 18 časova.

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i EU info centar organizuju Evropski filmski festival u Petrovcu, uz podršku i saradnju sa JU Muzeji i galerije Budve. U pitanju je peto jubilarno izdanje festivala. Od 24. do 28. septembra u Spomen domu „Crvena komuna“ biće prikazano deset filmova, među kojima i dva crnogorska. Svake večeri biće prikazivana po dva filma, u terminima u 18 i 20 časova. Ulaz na sve projekcije je besplatan. U selekciji za ovogodišnje izdanje festivala našli su se filmovi savremene evropske kinematografije nagrađivani na brojnim filmskim smotrama, većinom snimani u koprodukciji evropskih zemalja, uz značajnu finansijsku podršku Evropske unije. Tokom festivala biće prikazano 10 nagrađivanih filmova, među kojima i dva domaća.

Prvi na repertoaru, u utorak 24. septembra u 18 časova je film „Belgijski kralj“, višestruko nagrađivana belgijsko-holandska komedija/drama, u kojoj belgijski monarh, izgubljen na Balkanu traži put kući, a pronalazi sebe. Posjetioci festivala imaće priliku da pogledaju i francusku dramu „Krvavo mlijeko“, portugalsko-francusko-brazilsku koprodukciju „Dijamantino“, češko ostvarenje „Zimske mušice“, mađarski film „Out“, kao i tri dokumentarna filma „Tišina drugih“, „Stranac u raju“ i „Daleki lavež pasa“. U četvrtak 26. septembra u okviru festivala biće organizovano Veče crnogorskog filma, i na repertoaru će se naći dva crnogorska ostvarenja, „Igla ispod praga” mladog reditelja Ivana Marinovića i film „Muškarci“ iz 1963. godine, koji je režirao Milorad Milo Đukanović.
Drugi događaj u okviru manifestacije Dani evropske baštine je Fešta od smokava, koja se ove godine održava 7. put, a ima tradiciju od 2008. godine. Cilj manifestacije je očuvanje tradicije koja se veže za plod smokve, koji je veoma cijenjen u narodu ovog kraja – Paštrovićima. Na svakoj fešti ponuda specijaliteta od smokava je bila vrlo bogata i raznosvrsna. Svoje specijalitete su prezentovale paštrovske porodice, Organizacije žena Budve i Petrovca i hotelijeri. Poseban dio ponude predstavljaju lokalni specijaliteti, odnosno paštrovske poslastice – ruštule, fugaca sa smokvama i štrudel sa smokvama.
Ove godine, pored raznosvrsnih specijaliteta od smokava, biće organizovan i bogati kulturno-umjetnički program, u kome učestvuju klapa Harmonija, klapa Primorkinje i KUD Sveti Jovan Vladimir iz Bara.

PODIJELI