Print this page

Najbolje ekološki-održive destinacije na svijetu

Prema podacima Airbnb-a, svjetski putnici sve češće odlučuju da svoj odmor provedu na ekološki - održivim destinacijama širom svijeta. U prošloj godini, pretraživanja turista za ovakve destinacije povećala su se za 141% u odnosu na 2017. godinu, što jasno govori o kakvom se trendu radi.

Na osnovu nagrada koje se dodjeljuju na najvećem svjetskom sajmu turizma, ITB Berlin, i rang liste 2019 Green Destinations awards, evo prvih 5 destinacija koje treba posjetiti u sledećoj godini, odnosno što prije.

 

 

Holandija – netaknuta priroda

Nagrade ITB-a stavljaju 4 mala ostrva na zapadnoj obali Holandije na vrh liste kao najbolje zelene destinacije na svijetu. Ostrva su poznata po svojoj jednostavnoj ljepoti, i netaknutoj prirodi, Holanđani su se postarali da sve bude onako kako priroda zapovijeda. To su ostrva:

  • Goeree-Overflakke
  • Schouwen Duiveland
  • Veere
  • Westvoorne

5 najboljih ekološki-održivih destinacija na svetu

 

 

Ljubljana – najbolji grad za posjetu

Ljubljana je najbolja u kategoriji za gradsku održivost i izbjegavanje masovnog i prekomjernog turizma. Sa visokim ekološkim standardima, jedini je grad u Evropi koji nudi toliko zelenog prostora i turistima i stanovnicima. Glavna ekološki održiva atrakcija je hrana, odnosno lokalno proizvedeni sastojci i recepti koji definišu ukusnu gastronomiju Slovenaca.

5 najboljih ekološki-održivih destinacija na svetu

 

 

Gozo – najbolje za zajednice i kulturu

Malta je veličanstvena zemlja, mali arhipelag na središnjem Sredozemlju, nalazi se tačno između Sicilije i sjevernoafričke obale. Možda niste čuli za Gozo, jer turistički vodiči obično upućuju na Valetu, glavni grad koji je popularan zbog svoje arhitekture i pogleda na more. Šarm ovog ostrva čini upravo raznolikost kulture, odnosno jedinstvena mješavina različitih uticaja koji su ovdje kulminirali u jedinstvenu svakodnevicu. Gozo je rijedak dragulj, sa prelijepim plažama kao što su Ramla Bay, San Blas Bay i Paradise Bay, koji su pravi raj za kupanje.

5 najboljih ekološki-održivih destinacija na svetu

 

 

Torroella de Montgri – najbolja morska obala

Torroella de Montgrí je mali grad u Španiji, u Kosta Bravi, u Kataloniji. Grad je star više od 1.000 godina, ima izuzetno bogato istorijsko središte, I’Estartit, sadrži brojne obnovljene lokalitete i prelijepe pješčane obale. Ovaj dio Španije je posebno dobar za porodične odmore, more je krotko i toplo, a sadržaja ima za sve generacije, pa ni mlađoj populaciji neće biti teško da se lijepo provede.

5 najboljih ekološki-održivih destinacija na svetu

 

 

Gvajana – najbolja za ekoturizam

Kad se konkretno govori o ekoturizmu, ova država Južne Amerike našla se na vrhu liste. Gvajana je u stvari jedna od samo četiri regije na svetu koje čine “Zeleni štit”, sa 18% svjetskih tropskih šuma. Sjever zemlje obiluje netaknutim plažama, na zapadu možete pronaći izvanredne planinske lance, tropske prašume i zapanjujuće savane na jugu. Ovdje se priroda čuva, i ukoliko želite da vidite kako je planeta Zemlja izgledala prije nekoliko hiljada godina, Gvajana je pravo mesto za to.

5 najboljih ekološki-održivih destinacija na svetu

 
 izvor: tumagazin.rs
 

PODIJELI