Print this page

U Rigi se održava 5. Ministarski turistički forum NR Kine i država Centralne i Istočne Evrope, pod okriljem Inicijative 17+1

Generalna direktorka za razvoj konkurentnosti i investicije u turizmu Olivera Brajović predvodiće crnogorsku delegaciju na 5. Ministarskom turističkom forumu NR Kine i država Centralne i Istočne Evrope, a pod okriljem Inicijative 17+1.

Ove godine domaćin foruma je grad Riga, a koorganizatori Ministarstvo ekonomije Letonije, Investiciono-razvojna agencija Letonije i Kineski kulturni centar u Rigi.

Tokom Foruma koji se održava od 22. do 24. oktobra, biće održan ministarski okrugli sto na temu povezivanja – kroz kulturno nasljeđe, saobraćajne veze, veb-platforme, na kojem će mišljenja razmijeniti visoki zvaničnici iz država Inicijative, a zajednička stremljenja biće potvrđena usvajanjem Zajedničke izjave o budućnosti saradnje država uključenih u Inicijativu.

U drugom dijelu foruma koji će biti posvećen biznisu u turizmu, učestvovaće predstavnici crnogorskih turističkih agencija koje realizuju organizovane turističke dolaske sa kineskog tržišta. Biće to prilika za razmjenu iskustava, produbljenje postojeće i uspostavljanje nove saradnje sa kolegama iz NR Kine.

U okviru foruma, prošle godine ustanovljena nagrada „Marko Polo“, biće dodijeljena po prvi put.

Inicijativa 16+1 osnovana je 2012. kao inicijativa Vlade NR Kine s ciljem unapređenja poslovanja i ulagačkih odnosa između država članica, a unutar okvira kineske Inicijative Jedan pojas, jedan put. Nakon samita u Hrvatskoj 2019. i Grčka je postala članica inicijative, čime je inicijativa prerasla u Inicijativu 17 + 1. Cilj inicijative jeste produbljivanje i intenziviranje saradnje država Centralno-Istočne Evrope sa Kinom na polju trgovine i ulaganja, saobraćajnog povezivanja, finansija, poljoprivrede, nauke i tehnologije, zdravstva, obrazovanja, kulture i turizma.

PODIJELI