Print this page

Jesen donijela nove turističke trendove

Nesvakidašnje topli oktobar sa temperaturom mora od 23 stepena, kao i niže cijene u hotelima i privatnom smještaju u Budvu su dovele turiste sa svih strana svijeta željne uživanja u prirodnim ljepotama, ali i raznovrsnoj ponudi budvanskih ugostitelja.

Prema poslednjoj procjeni brojnog stanja u Budvi boravi oko 7.200 gostiju, što je za 2.700 gostiju višeu odnosu na isti period prošle godine, a porast je evidentan i u hotelskom i u privatnom smještaju. Od početka oktobra svake sedmice se bilježi rast u broju dolazaka.

 

“Postsezona je, kada je u pitanju promet – odlična! Kako je Miholjsko ljeto dodatno produžilo odmorišnu, a u jeku je „MICE” sezona, sredinom novembra ćemo moći da preciziramo i kakvi su bili  prihodi” – istakli su u upravi hotelske kompanije „Montenegro stars“u čijem sastavu posluje „Splendid“, najveći crnogorski rizort sa 5 zvjezdica i hoteli „Montenegro“ i „Blue Star“ sa 4 zvjezdice.

 

“U septembru je popunjenost bila 100 %, a do sredine novembra prosječna iznosi 60 %. Ova postzeona je potvrdila da  smo decenijama željeni cilj (ispunjen prošle godine) o produženju sezone –ispunili i ove .Prosječna popunjenost u hotelima „Montenegro stars” lanca iznosila je preko 50 % . Partikularni cilj za ovu godinu je postavljen i na njegovom ostvarenju se intezivno radi, a to je da tokom zimskih mjeseci prosječna popunjenost bude 40 %.O detaljima ćemo moći da govorimo u sljedećih par mjeseci.“ – naglašavaju u hotelskoj kompaniji “Montenegro stars” .

Da „postsezona“ protiče u znaku dobre posjećenosti potvrđuju i iz Hotelske grupe „Budvanska rivijera“.

„ Samo u oktobru (do 28.10.) realizovano je gotovo 24 hiljade noćenja što je za 17% bolji pokazatelj turističkog obima prometa u odnosu na 2018. U prilog tome svakako govori i činjenica da je osim hotela „Palas“ još uvijek otvoren i hotel „Aleksandar“ i radiće do 3.novembra. U ovom trenutku sa zadovoljstvom možemo povući paralelu sa predsezonskim periodom koji je u ovoj turističkoj godini takođe zabilježio procente koji su viši u odnosu na uporedni prošlogodišnji period. Tako je u u martu procenat povećanja za čak 54% odnosno u aprilu za 25% “ – saopštili su iz HG „Budvanska rivijera“.
Grupacija je na kraju septembra imala preko 430 hiljada noćenja (za 9 mjeseci rada) u okviru čega je evidentan i podatak da su sva vodeća emitivna tržišta zabilježila više procente više u odnosu na prošlogodišnje rezultate: Rusija za 6%, Srbija za 5%, Poljska za 12%, Engleska za 8%,  Norveška za 36%, kao i domaće tržište (zahvaljujući radu hotela Palas u jesenje/ zimskom periodu) za čak 39% .

Iz Hotelske grupe „Budvanska rivijera“ zaključuju da je ranijim otvaranjem hotela i radom  od gotovo 7 mjeseci, sezonalnost smanjena u odnosu na prethodne godine i da su aranžmani zapadnoevropskih touroperatora, „incentive“ i „mice“ rezervacije, kao i korporativni događaji, doprinjeli tom dodatnom vansezonskom angažovanju hotelskih kapaciteta, što i jeste direktno uticalo na dobre rezultate poslovanja.

U periodu od početka aprila do kraja oktobra ostvareno je oko 250.000 noćenja u hotelu “Bellevue” hotelske grupe “Iberostar”, koji izražavaju zadovoljstvo ovogodišnjom turističkom sezonom. U ovom hotelu sa četiri zvjezdice i preko 1.300 ležajeva u periodu pred i postsezone najviše su odmarali gosti iz Engleske, Njemačke i Rusije, dok su u glavnoj sezoni najbrojniji bili gosti iz Rusije.

Hotel “Mediteran” u Bečićimatokom juna, jula i avgusta ove godine bilježi popunjenost od 89% do čak 97%. Na godišnjem nivou, od 5. februara kada je ovaj hotel primio prve goste, pa sve do 25. oktobra popunjenost ukupnih kapaciteta iznosi 85%. Najviše noćenja su ostvarili gosti iz Njemačke, više od 22.000, dok su na drugom mjestu gosti iz Rusije, a na trećem gosti iz regiona – saznajemo iz menadžmenta hotela. Ono što ohrabruje jeste činjenica da u sektoru prodaje hotela planiraju da će ostvariti oko 55.000 noćenja od početka oktobra 2019. do 7.maja 2020. godine, uz pauzu u radu od 15. decembra do 8.februara. Gosti koji će u ovom periodu boraviti u Bečićima dolaze iz Njemačke i skandinavskih zemalja. 

 

Bolju prijavu boravka, što uslovljava i bolju naplatu boravišne takse ističu i u Turističkoj organizaciji opštine Budva. Prema zvaničnim podacima MONSTAT-a i prema preliminarnim procjenama broja gostiju u individualnom smještaju, budvansku rivijeru je do 1. septembra posjetilo više od 780.000 gostiju (2% više u odnosu na 2018) koji su ostvarili više od 4.200.000 noćenja (9% više u odnosu na 2018).  
Velikim brojem manifestacija, u sopstvenoj organizaciji ili kroz podršku projektima, TOB se i tokom 2018. potrudio da gostima uljepša ambijent destinacije koju su izabrali za godišnji odmor.
Ulaganjem u pješačke staze, dječija i sportska igrališta i postavljanjem turističke signalizacije u Starom gradu dodatno su se turistički valorizovale javne površine koje tokom cijele godine koriste, kako stanovnici Budve, tako i brojni gosti.Promotivne aktivnosti traju tokom cijele godine, kako unutar Crne Gore, tako i u regionu i Evropi.

 

Interesovanje medija i studijskih grupa za jednu od najljepših jadranskih rivijera je veliko.
Tokom ove godine sa kulturno-istorijskim blagom Budve i turističkim potencijalima upoznali su se predstavnici medija i tur-operatora iz Italije, Belgije, Njemačke, Rusije, Francuske, Srbije, Austrije, Izraela, Kine, Brazila, Poljske.
 Slike prelijepih budvanskih predjela zahvaljujući mnogobrojnim „influenserima“ obilaze svijet, što zahvaljujući poznatim svjetskim ličnostima koje tu borave , što skrivenim hedonističkim uvalama koje prosto pozivaju na uživanje.

I dok se brojni gosti još uvijek kupaju u toplom i bistrom Jadranskom moru, a ulicama Starog grada počinju da se šire mirisi zimskih jela, poput raštana sa suvim mesom, uspavano ostrvo Sv.Nikola,proglašeno od strane uglednog američkog časopisa „Forbs“ za jedno od 9 najljepših u Evrope podsjeća na svu raskoš Budve!

A turistički poslenici ne daju ljetu da se uspava, jer tek počinju pripreme za glamurozni doček nove 2020. godine, po kojoj je Budva prepoznata u cijelom regionu.

PODIJELI