Print this page

Hrvatska: Šokantni rezultati o ponašanju adolescenata - 14,8% ih je razmišljalo o suicidu, 19% imalo iskustvo oralnog polnog odnosa, a 40% ih konzumira alkohol

Čak 14,8% osječkih adolescenata barem je jednom u životu razmišljalo o počinjenju samoubojstva, 9% ih je izradilo plan suicida, a 4,8% ih je istaknulo kako su to i pokušali.Što se tiče rizičnog seksualnog ponašanja, 18,9% mladih imalo je iskustvo oralnog spolnog odnosa (od te brojke 18% imalo je to iskustvo prije 14. godine života), 21,4% imalo je spolni odnos, a od onih koji su imali to iskustvo, 13,4% navodi to iskustvo prije 14. godine života. Čak 82,4% ih je to iskustvo imalo s do tri partnera, a 17,6% i više od tri, dok samo 52,1% uvijek pri tome koristi kondome.

Zastrašujući su to rezultati koje, prenose hrvatski mediji, a koji donose veliko istraživanje "Pozitivan razvoj adolescenata u Hrvatskoj", koje je među srednjoškolcima u pet hrvatskih gradova sproveo tim stručnjaka okupljenih oko Laboratorija za prevencijska istraživanja, Odsjeka za poremećaje u ponašanju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Nakon što su 2017. godine obavili istraživanje na uzorku od 4.821 adolescenta u Zagrebu, stručnjaci su odlučili da isto istraživanje naprave i u Osijeku, Splitu, Varaždinu i Puli, a rezultate osječkog istraživanja, koje je obuhvatilo 1703 učenika u dobi od 14 do 19 godina iz 15 osječkih srednjih škola, predstavili su u ponedjeljak.


Nažalost ovako cjelovito istraživanje nije sprovedeno nikad u Budvi, i pored formiranih opptinskih službi i kanclarija koje se bave mladima.
Kako navode mediji u komšiluku, vršnjačko nasilje relativno je visoko prisutno te 33,6% mladih izvještava da je barem jednom ili više puta svjedočilo vršnjačkom nasilju u posljednja 4 tjedna, a njih 18,2% i samo je bilo žrtvom vršnjačkog nasilja. Fizičko nasilje u partnerskoj vezi doživljava 3,6% mladih te su mladići ti koji češće prijavljuju nasilje od djevojaka. Iako izgleda zanemarivo, 2,5% onih koji su doživjeli prijetnju oružjem zapravo je šokantan podatak, jer je riječ o čak 42 mlade osobe.


U odnosu na kockanje, najčešće ponašanje je odlazak u sportske kladionice (14,3% mladih odlazilo je u sportske kladionice u posljednja 3 mjeseca) te igranje loto listića (9,6% mladih igralo je loto u posljednja 3 mjeseca).


Kada se govori o konzumiranju sredstava zavisnosti, mladi najčešće konzumiraju alkohol te je njih 40,6% konzumiralo alkohol u posljednjih 30 dana. U posljednjih sedam dana alkohol je konzumiralo 32,3% ispitanika. Provjeravane rodne razlike pokazuju da su djevojke češće konzumirale alkohol u posljednjih mjesec dana u odnosu na mladiće (45% djevojaka i 36% mladića konzumiralo je alkohol u posljednjih 30 dana). Marihuana je, pak, drugo sredstvo ovisnosti koje mladi najčešće konzumiraju: njih 6,3% koristilo je marihuanu barem jednom u posljednjih 30 dana dok je 6,2% mladih koristilo marihuanu jednom sedmično ili češće.

PODIJELI