Print this page

Izlozba bokeljske mornarice

Izložba Bokeljska mornarica Kotor – 1210 godina istorije, duhovnosti i kulture, biće otvorena u srijedu 20. novembra, u Zbirci pomorskog nasljeđa, u 18:00h.

Riječ je o najvećoj i najreprezentativnijoj izložbi na temu Bokeljske mornarice, na kojoj je predstavljen dio bogate istorije jednog od najstarijih udruženja pomoraca na svijetu, čije viševjekovno postojanje svjedoči o bogatoj pomorskoj i kulturnoj prošlosti Kotora i Boke - pored predmeta iz vlasništva Bokeljske mornarice biće predstavljena i umjetnička djela, eksponati i vrijedni dokumenti iz vlasništva Pomorskog Muzeja Kotor, Arhiva CG i. Bokeljske Mornarice.

Nastanak Bokeljske mornarice vezuje se za donošenje relikvija Svetog Trifuna u Kotor 13. januara 809. godine, kada se mletački brod koji ih je prevozio iz Carigrada za Veneciju zbog oluje sklonio u Boku. Relikvije sveca u grad je unijelo nekoliko pomoraca. Tih nekoliko pomoraca predstavjaju začetak institucije Bokeljske mornarice.

1200 godina je dug istorijski period u toku kojeg je mornarica preživjela mnoge dramatične, burne i interesantne događaje i igrala značajnu ulogu u pomorskoj i kulturnoj istoriji kojoj će izloženi eksponati na izložbi svjedočiti.

PODIJELI