Mještani Pržna i Svetog Stefana se odazvali pozivu za protest protiv sječe borova u Miločerskom parku

Rađenović: Blokiraćemo Pržno i Sveti Stefan ako se nastavi sa sječom borova i nelegalnom gradnjom

Mještani Pržna i Svetog Stefana, građani budvanske opštine, te aktivisti NVO sektora odazvali su se juče poziovu budvanskog odbora URA , organizujući protest protiv sječe borova u Miločerskom parku i početka gradnje hotela "Kraljičina plaža" uprkos nemanju dozvole od strane Opštine Budva. Investitor, kompanija " Adriatic properties" prekjuče je počela sječu borova, što je objavila budvanska URA te pozvala građane da spriječe betoniranje stoljetnog parka i gradnju stanova za tržište

"Milo budi sada fer, vratite nam Miločer“, "Miločerski park nije rupa”, “ Sjetimo se Kanjoša, ne dajmo da ovo postane obala robova", “ Koliko u kovertu da ne sječete” - transparenti su koje nosili mještani okupljeni na kapiji ispred Miločerskog parka, gdje su bageri počeli mimo odobrenja da garade budući hotel Kraljičinu plažu sa stanovima za tržište.
Skup je organizovao budvanski odbor URA.

 

Ispred mještana obratio se Blažo Rađenović i izrazio tugu što su se danas ovim povodom okupili i podsjetio je da su se u Miločeru njihovi preci okupljali povodom lijepih odluka.
“Današnji dželati ne prezaju ni od naših grobova, ni od budućih pokoljenja, koji će se pitati kako je naš poznati kantautor Đorđe Balašević napisao đe se do samih zvijezda dižu borovi, đe su ti borovi u Miločerskom parku. Ako ovako nastave, pozivam vas da u još većem broju okupljamo. Obnovićemo i mi, kao što su to uredili i u Baru, i čemprese i borove i sve što su nam oduzeli u Miločeru. Oslobodićemo sve puteve koji vode od Pržna do Svetog Stefana, oslobodićemo plaže, oslobodićemo prilaz našim crkvama koje su gradili naši preci”, kazao je Rađenović.
"Pozivam one koji su ostali u MORT- u da nijesu uhapšeni ili podnijeli ostavke, korumpirane građevinske inspektore, sve organizacije i institucije koje se bave zaštitom zelenila i kioseonika kojeg je ostalo malo, da reaguju. Ako oni ne reaguju, bićemo spremni da blokiramo sa obje strane ulazak i prilaz Miločeru i Svetom Stefanu. Nismo vandali, nama od davnina stoji da znamo diplomatski da se ponašamo i odnosimo, ali ako su oni vandali, kako drugačije da im odgovorimo. Ako postoje jedni zakoni koji se kuju i pisu u Vili pod Goricom od dvije hiljade kvadrata za Prvu familiju, za njihove prve rođake, kumove, drugove, i ako mi o tim zakonima ne znamo ništa, a oni su napravili dilove u Miločeru, neće im to proci. Jer, isti zakoni moraće uskoro da važe i za njih, a zakon i pravda uvijek stigne onoga ko ga krši”, zaključio je Rađenović.

 

Obraćajući se okupljenima odbornica URA Božena Jelušić je kazala da je investitor počeo sječu borova i da je u drvoredu mnogo manje stabala nego juče.

“Okupili smo se na prečac, jer je i sječa počela na prečac, znamo da je Opština stranka u postupku i da dogovora o tome da ovaj spomenik prirode, spomenik arhitekture i kulturnog pejzaža ne smije postati poprište za nečije nezajaźljive interese”, poručila je ona.

Podsjetila je da su nekadašnje razglednice sa Svetim Stefanom, Miločerom i Dubrovnikom prodavali jugoslovensku turističku destinaciju.
“Ni jedan bogataš na svijetu ne bi odbio da ima dio toga raja za sebe. Do sada to niko nije uradio, jedan kralj je ovdje liječio dušu, jedan doživotni predsjednik je ovdje dovodio strane delegacije, stari Paštrovići nijesu ovo sačuvali da neke raskrčmi komadiće ovoga raja, za neke pojedince”, kazala je Jelušić.

Prema njenim riječima da je današnji skup na kome ne smije biti političkih partija niti bilo kakvih prebrojavanja.

“Miločer i Sveti Stefan su zaloga primoja i Crne Gore i mi ih moramo zajedno sačuvati. Iako misle da postoje lukave metode da se zemlja vrati nekadašnjoj kraljevskoj porodici, pa se od nje kupi, zašto se onda svim onim Paštrovićima sa kućama na Svetom Stefanu ne bi vratili da i oni budu akcionari, jer Paštrovići su Miločer i Sveti Stefan”, kazala je Jelušić.

Jelušić je podsjetila da su sve političke partije potpisale Deklaraciju o zaštiti Miločerskog parka i da su svi jedno.

“U ime toga jednog obraćam vam se da svim načinima, snagama, mirnim protestima, pokušamo donosiocima odluka na državnom nivou dokažemo da ovo nije ono što su obećali. Jer 40 godina se priprema teren za otmicu Miločera i Svetog Stefana. Juce je počelo da odzvanja prvi od 12 zvona koji će zatvoriti ove kapije i oduzeti ovaj komad zemlje ovoj drzavi”, zakljucila je Jelučić.

Potpredsjednik Opštine Marko Marković (Demokrate) kazao je da su mještani i građani Budve prinuđeni da se danas suprotstave združenom divljanju državnih institucija i nezajažljivih privatnih interesa.
Bivši gradonačelnik Dragan Krapović je kazao da će u petak kada je sjednica lokalnog parlamenta predložiti da umjesto početka sjednice svi odbornici dođu na ovo mjesto u Miločer i iskažu svoj stav.

“Da zajednički pošaljemo poruku da odbornici i Skupština opštine brani Deklaraciju o Miločerskom parku koju je usvojila. Jasno je da su u ovom trenutku u Miločeru gradi potpuno nelegalno i jako je bitno da do gospodina Duška Markovića koji sada upravlja MORT-om, stigne ta informacija. Da se preduzme nešto, i prekine onako kako je to urađeno u Baru“, kazao je Krapović.

On je kazao da ukoliko ne bude reakcije državnih organa i ukoliko se ovo ne zaustavi, mislim da će doći do težih incidenata na ovom prostoru.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti