Kasa metropole turizma 38.5 miliona eura

Kasa crnogorske metropole turizma naredne godine biće „teška“ 38.5 miliona eura, a najviše novca očekuje se da se ostvari od naplate poreza i komunalija, više od 20 miliona eura.

Sekretarijat za finansije na čijem je čelu Petar Odžić sačinio je realno nacrt budžeta, uz uvjerenje da će kao i prethodnih tri godine on biti u cjelosti ispunjen, pa čak i premašen.


Nacrt budžeta je na javnoj raspravi, a centralne javne rasprave biće organizovane 26. novembra u Petrovcu, a dan kasnije u Budvi.
Budžet opštine po pravilu se donosi prije početka godine za koju se donosi. Ukoliko se budžet ne donese prije početka godine na koju se odnosi, donosi se odluka o privremenom finansiranju i to najduže za razdoblje od tri mjeseca.


Ukupni primici budžeta za 2020. godinu, kako stoji u nacrtu, predviđaju se u iznosu od 38.536.000 od kojih su planirani prihodi po osnovu poreza 18.801.000 eura, i čine 48,79 odsto ukupnih primitaka. Prihodi od poreza na nepokretnosti planirani su u ukupnom iznosu od 12.700.000, dok od poreza na promet nepokretnosti od 3.6 miliona eura. Od naplate taksi očekuje se naredne godine prihod od 490 hiljada eura i to po osnovu lokalnih administrativnih taksi 125.000, a lokalnih komunalnih taksi za korišćenje prostora na javnim površinama 300 hiljada eura . Kada je riječ o naknadama priliv je projektovan na 8.535.000 eura, od kojih od naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta ( komunalije) 7.5 miliona eura . Od ostalih prihgoda očekuje se priliv od 4.1 miliona eura, od kojih od izdavanja zemljišta 800 hiljada , od turističke takse 200 hiljada, dok prihod od „Vodovod i kanalizacije” 1.6 miliona eura. Od prodaje imovine naredne godine Opština očekuje da inkasira 2.5 miliona eura . da se domaćinski poslovalo, svjedoči i podatak da je planirano da na kraju godine na rčaunu Opštine ostane četiri miliona eura, koji će biti prenijeti u narednukada je riječ o izdacima , na kapitalne će biti izdvojeno 14.098.709 eura. Preostali iznos planiranih prihoda, odnosno tekućih prihoda služi za finansiranje tekuće potrošnje u iznosu od 19.465.79 eura , što je 50,51 odsto ukupnih izdataka budžeta.


Na otplatu obaveza odlazi 2.5 miliona eura Zbog visokog nivoa neizmirenih obaveza, kako se navodi u nacrtu, iz predhodnog perioda, ovu stavku je teško planirati, pa često dođe do "probijanja" ove budžetske pozicije.
Na otplatu kredita će biti izdvojeno 2.187.000 eura, od čega je dva miliona je predviđeno za vraćanje kredita i kamata za finansiranje kapitalnog projekta otpadnih voda, a preostali dio u iznosu od 187.000 eura kreditnog zaduženja odnosi se na kredine obaveze prema Komercijalnoj banci AD Podgorica.

 

Na plate gotovo šest miliona eura


Na bruto zarade zaposlenih odlazi 5.875.300 eura , dom za ostala lična primanja - otpremnine, naknade skupštinskim odbornicima i ostale naknade biće izdvojeno 738.000 eura. U ostale naknade spadaju: naknade zaposlenima u organima uprave po raznim osnovama, zimnica, komisije, naknade odbornicima za vjenčanja...
Otpremnine su planirane u iznosu ofd 160 hiljada eura Za kancelarijski materijal, sitan inventar, sredstva higijene, rezervni dijelovi, radna odjeća, material za posebne namjene (publikacije, časopisi i glasila), energiju (troškovi utroška vode i električne energije) , kao i za troškove goriva , Opština će naredne godine izdvojiti 726 hiljada eura, dok će
1.041.000 biti utrošeno za službena putovanja, reprezentacije, komunikacione usluge (telefonske i poštanske usluge), zatim bankarske, advokatske, konsultantske, kao i usluge stručnog usavršavanja ,finansiranje rada Omladinskog kluba, te sprovođenje aktivnosti u cilju realizacije lokalnog akcionog plana za mlade.
Naredne godine opredijeljeno je 7.821.291 eura za transfer institucijama za zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, sport, kulturne manifestacije, NVO sektoru, političkim partijama i socijalnu pomoć.

 

Za socijalnu pomoć 115 hiljada, za Sea dance 300 hiljada


Opština će naredne godine za sportske klubove i razvoja sporta izdvojiti 1.2 miliona eura , za zdarvstvo 115 hiljada, a obrazovanje 355 hiljade eura.
Za socijalno ugrožene , odnosno jednokratku socijalnu pomoć opredijeljeno je 115 hiljada eura , za finansiranje festivala Sea dance opredijeljeno je 300 hiljada eura, za dočke Nove godine 80 hiljada , a za petrovac džez festival 20 hiljada . Za studentske stipendije i nagrade planiran je iznos od 75.00, dok za tuđu njega i pomoć - geronto domaćice planirnao je 26.000, a za Crveni krst biće izdvojeno 90 hiljada eura . Za Društvo dobrovoljnih davaoca krvi ,,Radivoje Pima’’, planiran je iznos od 10.000, a za potrebe Dnevnog centra za djecu i omladinu ometenu u razvoju 120.000 eura

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti