Završen projekat Budva Zero Waste City

Na reciklažu poslato 14 tona odnosno 700.000 komada plastike

Budva - Tokom 12 mjeseci ekološke inicijative “Budva Zero Waste City” sakupljeno je 14 tona odnosno 700.000 komada plastične ambalaže, koja je poslata na reciklažu. Tako je ove godine, kroz projekat koji je realizovala NVO “Eko Centar Budva” uz podršku Coca-Cola sistema i Coca-Cola fondacije, Budva postala primjer grada u kojem se udruženim snagama građana, lokalne samouprave i odgovornih kompanija postepeno rješava problem otpada.

Podršku inicijativi pružili su Opština Budva, DOO "Komunalno" Budva, JP Morsko dobro i Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

"Bez sumnje, 14 tona sakupljenog plastičnog otpada ukazuje da smo uradili pravu stvar za naš grad. Iznad svega, najponosniji smo što je Budva Zero Waste City inicijativa kod naših sugrađana, ali i brojnih turista prepoznata prije svega kao edukativna. Da je zaista tako govore i ostali rezultati ovog projekta. Aktivisti Budva Zero Waste City inicijative obišli su dva puta oko 7.000 domaćinstava u budvanskoj opštini i edukovali ih kako da pravilno selektuju i odlažu otpad. Takođe, oko 700 djece predškolškog i školskog uzrasta naučili smo zašto je važno da stiču ekološke navike i da brinu o svojoj okolini. To su vrijednosti koje ostaju i postepeno stvaraju preduslove da Budva postane zero waste grad", kazala je predstavnica NVO Eko Centar Budva, Andrea Bušković.

Kroz Budva Zero Waste City inicijativu Opštini Budva donirane su tri pametne i ekološki prilagođene klupe, kao i 30 kanti za odlaganje plastike.

Budvani su ovog ljeta imali priliku da o značaju reciklaže uče i u Interaktivnom centru koji je bio glavna ekološka stanica Budve i koji je posjetilo oko 8 hiljada ljudi.

Poseban dio projekta bila je i kampanja „Uhvati čist talas“, koja je ove godine realizovana po drugi put, na 28 plaža budvanske rivijere, gdje se sakupljao plastični i aluminijumski otpad.

Ove ekološke inicijative dio su globalne inicijative „Svijet bez otpada“, koju je pokrenula kompanija Coca-Cola, sa ciljem da do 2030. godine pomogne skupljanje i recikliranje svih količina flaša i limenki koje proda na tržištu.

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja