Print this page

Završen projekat Budva Zero Waste City

Na reciklažu poslato 14 tona odnosno 700.000 komada plastike

Budva - Tokom 12 mjeseci ekološke inicijative “Budva Zero Waste City” sakupljeno je 14 tona odnosno 700.000 komada plastične ambalaže, koja je poslata na reciklažu. Tako je ove godine, kroz projekat koji je realizovala NVO “Eko Centar Budva” uz podršku Coca-Cola sistema i Coca-Cola fondacije, Budva postala primjer grada u kojem se udruženim snagama građana, lokalne samouprave i odgovornih kompanija postepeno rješava problem otpada.

Podršku inicijativi pružili su Opština Budva, DOO "Komunalno" Budva, JP Morsko dobro i Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

"Bez sumnje, 14 tona sakupljenog plastičnog otpada ukazuje da smo uradili pravu stvar za naš grad. Iznad svega, najponosniji smo što je Budva Zero Waste City inicijativa kod naših sugrađana, ali i brojnih turista prepoznata prije svega kao edukativna. Da je zaista tako govore i ostali rezultati ovog projekta. Aktivisti Budva Zero Waste City inicijative obišli su dva puta oko 7.000 domaćinstava u budvanskoj opštini i edukovali ih kako da pravilno selektuju i odlažu otpad. Takođe, oko 700 djece predškolškog i školskog uzrasta naučili smo zašto je važno da stiču ekološke navike i da brinu o svojoj okolini. To su vrijednosti koje ostaju i postepeno stvaraju preduslove da Budva postane zero waste grad", kazala je predstavnica NVO Eko Centar Budva, Andrea Bušković.

Kroz Budva Zero Waste City inicijativu Opštini Budva donirane su tri pametne i ekološki prilagođene klupe, kao i 30 kanti za odlaganje plastike.

Budvani su ovog ljeta imali priliku da o značaju reciklaže uče i u Interaktivnom centru koji je bio glavna ekološka stanica Budve i koji je posjetilo oko 8 hiljada ljudi.

Poseban dio projekta bila je i kampanja „Uhvati čist talas“, koja je ove godine realizovana po drugi put, na 28 plaža budvanske rivijere, gdje se sakupljao plastični i aluminijumski otpad.

Ove ekološke inicijative dio su globalne inicijative „Svijet bez otpada“, koju je pokrenula kompanija Coca-Cola, sa ciljem da do 2030. godine pomogne skupljanje i recikliranje svih količina flaša i limenki koje proda na tržištu.

 

PODIJELI