Dan močvarnih staništa

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana močvarnih staništa, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom i Opština Tivat, u ponedeljak 03. februara 2020. godine, će organizovati projekciju edukativno-porodičnog filma “Raširi krila” francuskog reditelja i scenariste Nikolasa Vainera u Centru za kulturu Tivat, sa početkom u 11:00 časova.

Projekcija filma organizuje se za učenike OŠ „Branko Brinić” iz Radovića i OŠ „Drago Milović” iz Tivta, koji će se upoznati sa istinitom pričom napora oca i sina, Kristijana i Tomasa, da zaštite jednu ugroženu vrstu divljih gusaka kroz pustolovinu od Norveške do Francuske, a sve u cilju učenja ove ugrožene vrste kako da migrira bezbjednijom rutom.

Budući da su Solila prepoznata kao značajno stanište za ptice tokom proljećnje i jesenje migracije, prikazivanjem ovog filma želi se prenijeti pozitivan primjer ljubavi i brige o pticama selicama.

Međunarodni dan močvarnih staništa obilježava se svake godine 2. februara u okviru RAMSAR konvencije, sa ciljem da se promoviše značaj zaštite ovakvih staništa, prvenstveno onih koja su upisana na RAMSAR listu vlažnih staništa od međunarodnog značaja. Posebni rezervat prirode “Tivatska solila” od 2013. godine upisan je na ovu listu kao drugo RAMSAR područje u Crnoj Gori, pored Nacionalnog parka "Skadarsko jezero".

Ovogodišnja tema Svjetskog dana vlažnih staništa je "Močvarna staništa i biodiverzitet", a Solila predstavljaju jednu od najznačajnijih tačaka biodiverziteta na crnogorskom primorju.

 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja