Tradicionalno, Ljubišini dani od 24. februara

Manifestacija „Ljubišini dani“ 2020. godine počinje otvaranjem izložbe „Spomen obilježja u Budvi posvećena Stefanu Mitrovu Ljubiši“, koje će biti upriličeno u ponedeljak, 24. februara sa početkom u 19 časova u Spomen domu „Stefan Mitrov Ljubiša“. Autori izložbe su Marijana Martinović i Đorđije Bato Boljević, dok će izložbu zvanično otvoriti Mila Baljević, direktorica JU Narodna biblioteka Budve. 

 

24.2.2020. (ponedjeljak) u 19 časova, Spomen dom „Stefan Mitrov Ljubiša“

Otvaranje izložbe „Spomen-obilježja u Budvi posvećena Stefanu Mitrovom Ljubiši“

 

25.2.2020. (utorak) u 19 časova, Spomen dom „Crvena komuna“

Otvaranje izložbe „Paštrovići i ruski dvor“

 

26.2.2020. (srijeda) u 19 časova, Moderna galerija „Jovo Ivanović“

Otvaranje izložbe „Stihom i kistom do vječnosti“ autorke Rajne Krulj

 

27.2.2020. (četvrtak) u 19 časova, Moderna galerija „Jovo Ivanović“

Predstavljanje zbornika „Stefan Mitrov Ljubiša u svom vremenu i danas

(1878–2018)“ (Crnogorska akademija nauka i umjetnosti, 2019)

Učestvuju: akademik Radomir V. Ivanović (urednik)

akademik Nenad Vuković

akademik Siniša Jelušić

Itana Lalović (moderatorka)

 

28.2.2020. (petak) u 18:30 časova, Moderna galerija „Jovo Ivanović“

Predstava NVO Dramski studio Budva

Stefan Mitrov Ljubiša: „Skočiđevojka“

Dramatizacija i režija: Radmila Knežević

U 19 časova, Moderna galerija „Jovo Ivanović“

Predavanje akademika Radomir V. Ivanovića

„Stefan Mitrov Ljubiša i Marko Miljanov Popović“

 

29.2.2020. (subota) u 19 časova, Moderna galerija „Jovo Ivanović“

Predstavljanje zbornika radova „Nematerijalna kulturna baština Paštrovića:

Budućnost tradicije & tradicija za budućnost“ (Društvo za kulturni razvoj „Bauo“, Etnografski institut SANU i JU Muzeji i galerije Budve, 2019)

Učestvuju: mr Božena Jelušić, mr Svetlana Ivanović, predstavnik Ministarstva kulture Crne Gore, Dušan Medin (urednik) i

                                                   Itana Lalović (moderatorka)

 

 

2.3.2020. (ponedjeljak) u 18 časova, Zadužbina Ilije M. Kolarca, Beograd

Predstavljanje zbornika radova „Stefan Mitrov Ljubiša: intertekstualna interpretacija“

(JU Muzeji i galerije Budve, 2019)

Učestvuju: prof. Vida Ognjenović, mr Lucija Đurašković (urednica) i

Jovana Todorović (moderatorka)

 

 

Spomen-obilježja dio su korpusa kulturno-istorijskog nasljeđa čiji je osnov čuvanje od zaborava i odavanje počasti znamenitim ličnostima, idejama ili pokretima, ili isticanje značaja određenog istorijskog događaja. Imajući u vidu da se kroz ovu materijalizaciju sjećanja šalje snažna poruka zajednici/društvu o vrijednostima koje je važno njegovati, zaštititi i prenijeti budućim generacijama, ova materija regulisana je zakonom. Aktuelni Zakon o spomen-obilježjima prepoznaje razne forme spomen-obilježja, od spomen-objekata u koje se ubrajaju: spomen-groblje, spomen-kosturnica, spomenik, spomen-bista, spomen-ploča, spomen-dom, memorijalni muzej, zadužbinski objekat, do naziva javne ustanove, javnog preduzeća, naselja i javnog objekta (ulica, trg, put, park, česma i dr), te reguliše način njihovog podizanja, zaštite i čuvanja.

Imajući to u vidu, dokumentarna izložba o spomen-obilježjima koja su posvećena Stefanu Mitrovu Ljubiši na teritoriji budvanske opštine, obuhvata sve gorepomenute vidove materijalizacije čuvanja uspomene, donoseći priču o načinu njihovog  nastanka. Bazirana je na arhivskoj građi koja obuhvata dokumentarnu građu, novinske priloge i fotografije. Korišćena arhivska građa dio je fondova Državnog arhiva Crne Gore – Arhivskog odsjeka Budva, dok su novinski napisi prikupljeni iz digitalnih zbirci dostupnih na inernetu, s izuzetkom „Primorskih novina“ koje je organizatoru ustupila JU Narodna biblioteka Budve. Priroda samih obilježja i način na koji se uspostavljaju, odnosno činjenicu da se jedan broj njih podiže ili postavlja (spomen-objekti), dok drugi podrazumijevaju davanje naziva, te istorijski kontekst njihovog nastanka, uslovili su i način prezentacije. Prema karakteru izložba je informativno-edukativna jer na jednom mjestu pruža informacije o svim obilježjima, ističe ulogu zajednice i pojedinaca u ovim procesima, i poziva na preispitivanje djelovanja naše zajednice danas, u smislu čuvanja i zaštite neprolaznih vrijednosti.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti