Print this page

Procjena rizika vezana za situaciju sa novim koronavirusom

S obzirom da je Republika Italija saopštila da je u poslednja 72 časa (u periodu između 22. i zaključno sa 24. februarom) registrovala skok sa 4 na 230 registrovanih slučajeva infekcije novim koronavirusom Institut za javno zdravlje Crne Gore je sproveo brzu procjenu rizika po zdravlje stanovništva Crne Gore i izdao niz preporuka.

Koji je rizik od infekcije novim koronavirusom stanovništva Crne Gore?

Rizik po zdravlje stanovništva Crne Gore od infekcije novim koronavirusom trenutno se smatra UMJERENIM što je za jedan stepen viši nivo od dosadašnjeg.

Procjena rizika se trenutno zasniva na sljedećim činjenicama:

  • Uspostavljena lokalna transmisija virusa u područjima Italije (sa kojima postoji dobra kulturna i saobraćajna povezanost Crne Gore), nejasno definisani izvor obolijevanja i epidemiološka povezanost sa njim, ukazuju na mogući značaj osoba sa blagim simptomima i njihovu ulogu u širenju infekcije. Dalje širenje infekcije u Italiji se očekuje uprkos intenzivnim i vanrednim mjerama prevencije i suzbijanja.
  • Najveći broj slučajeva obolijevanja u Evropi / EEZ / EU imaju jasno dokazanu, opisanu i objašnjenju epidemiološku povezanost sa indeksnim slučajevima, način izloženosti kao i način transmisije virusa. Imajući u vidu javnozdravstvene mjere koje se trenutno sprovode u Italiji i svijetu, trenutnu (23. 02.) vjerovatnoću daljeg masovnog širenja u EU/EEZ, Evropski centar za kontrolu bolesti (ECDC) smatra niskom ali se ne može isključiti zbog mnoštva nepozanica kao i niza faktora koji se ne mogu predvidjeti te brzo promjenjive situacije na terenu.
  • Vjerovatnoća nastanka klastera (grupisanja) obolijevanja u državama Evrope poput onih u Italiji a koji se mogu povezati sa COVID-19 smatra se umjerenom do visokom. Trenutno dostupni dokazi iz Italije ukazuju da lokalno širenje virusa nema jasno dokazanu već samo pretpostavljenu povezanost sa područjima koja su posebno pogođena novim koronavirusom. Pouzdano se zna da jednom nakon importacije ("uvoza" ili unošenja iz pogođenog područja) virus počinje vrlo lako i brzo da se širi u lokalnoj populaciji. Najvjerovatniji razlog leži u činjenici da postoji određeni udio slučajeva sa blagim simptomima koji ne dovode do traženja ljekarske pomoći. Njihov porast kao i porast broja država izvan Kine koje prijavljuju slučajeve inficiranja sa novim koronavirusom predstavljaju moguće / potencijalne izvore infekcije za stanovništvo Crne Gore.
  • Uticaj pojave grupisanja obolijevanja (klastera) na države Evrope može biti umjeren do visok, posebno ako se uspostavi transmisija u zdravstvenim ustanovama kada bi veliki broj zdravstvenog osoblja morao biti izolovan. Uticaj na posebno vulnerabilne grupe u bolnicama ili ustanovama za kolektivni smještaj bio bi izrazito visok i naročito opasan po starije osobe i one sa pridruženim bolestima / medicinskim stanjima.
  • Rigorozne mjere koje sprovode javnozdravstvene vlasti Italije smanjuju uticaj daljeg obolijevanja po zdravlje stanovništva okolnih država, uključujući i Crnu Goru.
  • Vjerovatnoća interhumanog prenosa u Crnoj Gori se trenutno smatra niskom ali mogućom imajući u vidu udio zaraznih osoba sa blagim simptomima koji infekciju mogu dalje širiti.
  • Bez obzira, uticaj eventualnog uspostavljanja održive interhumane transmisije nakon importacije virusa kod nas bi bi visok posebno na stariju populaciju sa pridruženim zdravstvenim stanjima / bolestima (komorbiditetima).

  

Koji je rizik od infekcije novim koronavirusom za državljane Crne Gore koji putuju ili žive u pogođenim područjima u kojima je uspostavljena lokalna transmisija virusa?

Rizik inficiranja novim sojem koronavirusa za osobe koje putuju ili žive u područjima u kojima je uspostavljena široko rasprostranjena transmisija u zajednici trenutno je VISOK ili je u porastu.

Procjena rizika se trenutno zasniva na sledećim činjenicama:

  • Broj slučajeva obolijevanja u zajednicama koje su pogođene novim sojem koronavirusa je visok ili u porastu. 
  • Količina nepoznanica ili nejasnoća vezanih za prenos virusa posebno vezanih za podprijavljivanje i subregistraciju osoba sa blagim simptomima bolesti je evidentna.
  • Za putnike u ili stanovnike najpogođenijih oblasti uticaj i jednog slučaja obolijevanja u neposrednoj okolini je visok posebno za starije osobe. Procjena uticaja infekcije takođe zavisi od dostupnosti zdravstvenih servisa.

  

Koji je rizik po zdravstveni sistem tokom vrhunca obolijevanja od gripa? 

Rizik po ugrožavanje kapaciteta zdravstvenog sistema u Crnoj Gori u ovom trenutku je UMJEREN

Procjena rizika je zasnovana na sledećim faktorima:

  • U Crnoj Gori trenutno nema registrovanog obolijevanja i najveći pritisak u ovom trenutku se očekuje na epidemiološke službe a posebno Institut za javno zdravlje Crne Gore koji će u najvećoj mjeri biti angažovani na sprovođenje intenzivnog javno-zdravstvenog nadzora nad povraticima iz pogođenih područja.
  • U slučaju da dođe do importacije i uspostavljanja lokalne cirkulacije novog koronavirusa, potencijalni uticaj na kapacitete i funkcionisanje zdravstvenog sistema bi bio umjeren do visok sa tendencijom pogoršanja u zavisnosti od epidemiološke situacije. Veliki broj oboljelih bi zahtjevao dodatne resurse za postupanje sa slučajevima – liječenje, epidemiološko traganje i praćenje kontakata za šta su napravljeni i odgovarajući planovi postupanja.

  

Preporuke za stanovništvo:

Preporuke za putnike koji odlaze u Italiju i Kinu, dvije trenutno najpogođenije države obolijevanjem novim sojem koronavirusa, su: 

  • odložiti putovanje u najpogođenija područja koliko god je to moguće a idealno do smirivanja epidemiološke situacije. To se odnosi na kako na službena tako i privatna putovanja, školske eksurzije, izlete i sve druge vidove posjeta.
  • izbjegavati bliski kontakt sa osobama koje pokazuju simptome respiratornih bolesti, kao što su kašalj i kijanje 
  • izbjegavati kontakt sa životinjama kao i mjesta na kojima se trguje životinjama i životinjskim proizvodima (posebno na Dalekom Istoku)
  • iako je većina javnih događaja (uključujući sportske i kulturne manifestacije) otkazana, poželjno je izbjegavati sava masovna okupljanja u inostranstvu
  • izbegavajte dirati oči, nos ili usta neopranim rukama
  • čistite ruke često ih perući sapunom i vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi ili upotrebom sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola koji sadrži 60% -95% alkohola. 
  • sapun i vodu treba koristiti uvijek a dezinficijense izbjegavati ako su ruke vidno prljave. Posebno je važno "pooštriti" higijenu ruku nakon odlaska u toalet, prije jela i nakon kašljanja, kihanja ili izduvavanja nosa. 
  • ako ste boravili u Italiji ili Kini (ili nekom drugom pogođenom području) tokom prethodnih 14 dana i sada osjećate se slabost sa povišenom tjelesnom temperaturom, kašljem ili otežanim disanjem - potražite ljekarski savjet. Prije odlaska ljekaru jako je bitno uspostaviti kontakt telefonom, opisati tegobe i pratiti usmene savjetete ljekara i zdravstvene službe. Ako Vas obuzima osjećaj nedostatka daha ili osjećate izraženu iznemoglost potrebno je telefonom kontaktirati službu Hitne medicinske pomoći. U telefonskom razgovoru obavezno naglasite nedavno putovanje.
  • do pregleda u zdravstvenoj ustanovi izbegavajte kontakt sa drugima
  • strogo ograničite sopstveno kretanje a naročito putovanje u druge gradove ili države 
  • kada kašljete ili kijate, prekrijte usta i nos maramicom ili rukavom (nikako dlanovima). Nakon toga operite ili dezinfikujte ruke.

 

Za sve putnike u međunarodnom saobraćaju a koji su stavljeni pod zdravstveni nadzor Institut je otvorio zasebnu info-liniju na kojoj mogu dobiti informacije o sprovođenju nadzora kao i savjete vezane za prava, obaveze, mjere prevencije i unaprijeđenje zdravlja kada se radi o infekciji novim sojem koronavirusa. Broj telefona je 020-412-858 u periodu od 08:00 do 22:00 časa. Subotom od 10:00 do 14:00 časova.

 

Photo: Zuma Press

PODIJELI

Tagged under