Print this page

Otvoreni "Ljubišini dani"

Otvoranjem izložbe „Spomen-obilježja u Budvi posvećena Stefanu Mitrovu Ljubiši“ otpočela je ovogodišnja manifestacija „Ljubišini dani“, posvećena ovom znamenitom Budvaninu, koju organizuje JU Muzeji i galerije Budve.

Na početku večeri, obratila se mr Lucija Đurašković, koja je naglasila značaj manifestacije, i prisutne upoznala sa bogatim programom: „Vrijednost jednog pisca ili umjetnika-stvaraoca uopšte, pokazuje se u rezultatima do kojih se dolazi u tumačenjima njegovog djela što ukazuje na njegovu savremenost, odnosno univerzalnost.

S obzirom na činjenicu da je Ljubiša kao rijetko koji pisac u posljednje vrijeme istraživan i čija tumačenja, skoro po pravilu, inspirišu na dalja i dalja izučavanja, ove godine ćemo u okviru „Ljubišimih dana“ predstaviti dva zbornika posvećena njegovom književnom djelu, kao i zbornik koji se dotiče nematerijalne kulturne baštine njegovih Paštrovića. Takođe, pored predavanja akademika Radomira Ivanovića na temu „Stefan Mitrov Ljubiša i Marko Miljanov Popović“, bićemo u prilici da pogledamo kratku predstavu na temu Ljubišine „Skočiđevojke“, a u izvođenju Dramskog studija Budva. Na programu su i tri izložbe, od kojih prvu, posvećenu njegovim spomen obilježjima na prostoru Budve, otvaramo započinjući ovogodišnje „Ljubišine dane“, upravo ovdje u njegovom Spomen domu, odnosno kući u kojoj se prije 196 godina rodio naš velikan. Od druge dvije jedna, koju sjutra otvaramo u Petrovcu, je posvećena vjekovnoj vezi Paštrovića sa ruskim dvorom, a druga, koju otvaramo dan kasnije, u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“, će nas preko portreta uvažene Rajne Krulj podsjetiti na na umjetnike i književnike koji su stihom i kistom, kao i naš Ljubiša, dotakli prostravstva vječnosti. Uvjereni da je obaveza svakog naroda da brine o svom kulturnom nasljeđu, o svojim najznačajnijim predstavnicima u koje, među prve, bez sumnje, spada i naš Ljubiša, takođe vjerujemo da ovaj naš primjer istrajavanja na stvarima kulture, daje nadu da će svjetlost duha ipak, na kraju, nadvladati mrak niskog materijalizma kojim smo sve više okruženi i ugroženi, te tragom velikog Ljubiše potvrditi čovjeka upravo kao duhovno biće, dakle, u njegovoj najvišoj vrijednosti.“


Izložbu je zvanično otvorila gospođa Mila Baljević, ditektorica JU Narodna biblioteka Budve: „Spomenici dobra, kao i spomenici zla, čine da narod pamti prošlost i pobuđuje ga da se dobrijema divi i klanja, a zle da prezire i proklinje! – zapisao je Ljubiša u „Pripovijestima crnogorskim i primorskim“. Skoro svaka generacija Budvana je od 1878. godine do danas, nazivala spomen-obilježja njegovim imenom, misleći time da dostojno i trajno obilježi uspomenu na njega. Budva se može ponositi ljudima koji su u prošlosti dali velikog truda da se dobrim spomen-obilježjima oduže svom zastupniku, koji nikad nije zaboravio svoj narod i rodni kraj. Cilj ove izložbe je da se afirmiše kultura sjećanja na književnika, kulturnog radnika, prevodioca i političara, da se javnost putem dokumentarno-edukativnog izloženog materijala podsjeti na odnos lokalne zajednice prema njenom velikanu, kao i da se lokalna zajednica podstakne na odgovorniji odnos prema svom kulturnom nasljeđu. Poštovana publiko, bliže ćete se upoznati o istorijatu spomen-obilježja koji su marljivo pripremili autori Marijana Martinović i Đorđije Bato Boljević.

PODIJELI

Tagged under