Potpisan Memorandum o saradnji Opštine Bar i Regionalnog vodovoda

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević i direktor JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ Goran Jevrić potpisali su Memorandum o saradnji sa ciljem konkretizovanja aktivnosti rješavanja višedecenijskog problema vodosnabdijevanja, odvodjenja i tretmana otpadnih voda za oko deset hiljada stambenih i privrednih objekata u opštini Bar u naseljima Dobra Voda, Veliki pijesak i Utjeha.

Memorandumom je, izmedju ostalog, predvidjeno da Opština Bar pripremi nacrt Odluke o povjeravanju poslova izgradnje i obavljanja komunalnih djelatnosti javnog vodosnabdijevanja i upravljanja komunalnim otpadnim vodama Vladi Crne Gore, nakon čega će Regionalni vodovod za potrebe projektovanja i izgradnje predmetne infrastrukture zaključiti kreditni aranžman sa EBRD u iznosu od 12.000.000 eura, za koji je Vlada Crne Gore odobrila državne garancije u skladu sa Zakonom o budžetu za 2020.godinu, čime će građani na oko 30% teritorije opštine Bar po prvi put dobiti vodu na česmama u svojim domovima, iako je kroz ova naselja još 2011.godine izgrađen regionalni vodovodni sistem, ali se nijesu donosile potrebne odluke za građenje lokalne vodovodne infrastrukture. Osim vodosnabdijevanja, za ova tri naselja će se uporedo graditi i kanalizacioni sistem, odnosno postrojenje za tretman otpadnih voda, čime se po prvi put u Crnoj Gori na jednoj tako velikoj teritoriji istovremeno gradi cjelovita komunalna infrastruktura koja će značajno unaprijediti kvalitet života građana Mrkojevića, ali i stvoriti tako željene i decenijama očekujuće najvažnije infrastrukturne pretpostavke za brži razvoj velikih turističkih potencijala ovog kraja.


Nakon potpisivanja memoranduma, predsjednik Raičević sa saradnicima i direktor Regionalnog vodovoda Jevrić obišli su naselje Veliki pijesak gdje je opština Bar počela radove na izgradnji saobraćajnice sa pratećom vodovodnom i kanalizacionom infrastrukturom, koji se finansiraju iz Budžeta Opštine Bar u iznosu od 325.000 eura, a koji će biti kompelmentaran cjelovitom rešenju.


“Danas smo napravili još jedan korak ka konačnoj realizaciji našeg opredjeljenja-da zajedničkim snagama idemo u pravcu izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanja otpadnih voda u naselju Dobra Voda, Veliki pijesak i Utjeha. To je i nastojanje lokalne uprave, od avgusta 2018. godine, od kada je intezivirana saradanja sa Regionalnim vodovodom da rješavamo višedecenijski problem vodosnabdijevanja ovog dijela naše opštine, koje je prioritetno orjentisano na razvoj turizma. Takodje, danas smo u prilici da ozvaničimo i početak radova u ulici “Bratstva i jedinstva” u dužini 650 m, vrijednosti 325.000,00 eura, koji se finansiraju iz Budžeta Opštine Bar. Nakon okončanog tenderskog postupka u decembru mjesecu prošle godine i zaključenog ugovora sa najpovoljnijim ponudjačem, danas se na ovoj trasi izvode radovi, kako bi saobraćajnica bila osposobljena za saobraćaj vozila i pješaka, ali i postavljaju hidrotehničke instalacije. Uporedo sa ovim radovima, na drugom kraju MZ Mrkojevići ubrzanim intezitetom se izvode radovi na izgradnji vodovodne mreže u naselju Sveti Ivan. Ove dvije investicije vrijednosti preko 400.000,00 eura u prethodna tri mjeseca jasno potvrdjuju naše primarno opredjeljene da idemo u pravcu izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže u naseljima koja to pitanje nemaju riješeno. Jasno šaljemo poruku sugradjanima da želimo da se riješe njihovi izazovi, ali i turističkim poslenicima koji iz godine u godinu bilježe značajan turistički promet. Time dajemo doprinos turističkoj ponudi grada, a prije svega Velikog pijeska koji više nije turističko mjesto, već mali grad sa preko 10.000 objekata, koji u toku ljetnje sezone posjeti značajan broj gostiju.” , istakao je predsjednik Raičević.


Goran Jevrić, direktor Regionalnog vodovoda je istakao „da je Vlada Crne Gore već uložila 11 miliona eura da bi se 2011.godine Bar spojio na Regionalni vodovod, i da je u Budžetu za 2020.godinu predviđena podrška za novu razvojnu investiciju Regionalnog vodovoda u Baru u vrijednosti od 12 miliona eura, pa smo stoga danas u Baru napravili važan korak ka realizaciji najvažnijeg projekta za građane koji žive u Mrkojevićima i koji će napokon dobiti vodu za piće u svojim domovima, ali i istovremeno dobiti novi kanalizacioni sistem koji će biti spojen na savremeno postrojenje za tretman otpadnih voda. Realizacija ovog projekta u Baru ne bi bila moguća da predsjednik Raičević nije maksimalno posvećen rješavanju ovog pitanja, kojim se ne samo rješava problem nedostatka vode za piće u tako velikim naseljima koji predstavljaju jedan novi grad, već se na najbolji način kreiraju uslovi za brži razvoj turizma na ovom području”. Direktor Jevrić je dalje istakao da je „ 2020.godina razvojna za Regionalni vodovod jer je Vlada dala podršku za realizaciju razvojnih projekata ukupne vrijednosti 24 miliona eura i to za: osim realizacije pomenutog projekta u Baru i za započete aktivnosti na spajanju opštine Herceg Novi na Regionalni vodovod, u saradnji sa Upravom za saobraćaj privode se kraju poslednje aktivnosti pred raspisivanje tako značajnog tendrskog postupka za građenje modernog bulevara od Budve do Tivta i novog cjevovoda Regionalnog vodovoda čime će se kapacitet RV za Tivat, Kotor i Herceg Novi povećati sa 330 l/s na 750 l/s. Narednih dana očekujemo da ćemo u saradnji sa EBRD, nakon završenog međunarodnog tenderskog postupka, donijeti odluku o izboru konsultanta za izradu Idejnog rješenja za navedeni projekat i za koji je već izdvojeno oko 350.000 eura, čime će ukupno Vlada i Regionalni vodovod u vodosnabdijevanje Bara investirati preko 23 miliona eura”.
U narednom periodu, shodno potpisanom Memorandumu opština Bar, Regionalni vodovod i ViK Bar će obrazovati Jedinicu za koordinaciju ovog projekta, kako bi se u svim fazama implementacije ovog, 12 miliona eura vrijednog, projekta od najvećeg značaja za građane naselja Dobra Voda, Veliki pijesak i Utjeha ostvarila kontinuirana saradnja, a sve sa ciljem njegove efikasne realizacije.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti