Print this page

Ublažene mjere: dozvoljeno kretanje i nedjeljeom od 5 do 13 časova

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je na sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, dalo saglasnost da mjera donijeta u ponedjeljak o zabrani izlaska građana iz objekta stanovanja vikendom bude ublažena.

Na predlog Instituta za javno zdravlje, a u skladu sa informacijom nadležnih bezbjednosnih službi da se većina građana pridržava propisanih privremenih mjera, uključujući i zabranu kretanja i okupljanja, i da su pojedinačni prekršaji sankcionisani, NKT je dalo saglasnost Ministarstvu zdravlja da odmah donese Naredbu o izmjeni odgovarajuće naredbe kako bi građanima bilo omogućeno kretanje i nedjeljom do 13:00 časova uz striktno pridržavanje svih ostalih mjera. Novom naredbom zabrana kretanja važiće od ponedjeljka do petka od 19:00 časova, a subotom i nedjeljom od 13:00 časova – do 05:00 časova narednog dana.

Uvažavajući poruke građana u vezi sa mjerama NKT je pozvalo Upravu policije i ostale nadležne organe da bez izuzetka sankcionišu svako utvrđeno kršenje naredbi.

Na listu lica izuzeta iz zabrane kretanja dodate su osobe zaposlene u stranim diplomatsko-konzularnim predstavništvima i osobe koje njeguju lica koja usljed bolesti, stanja ili posljedica povrede nijesu sposobna da samostalno obavljaju svakodnevne životne aktivnosti, što se dokazuje potvrdom koju izdaje izabrani doktor ovih lica.
Nacionalno koordinaciono tijelo je dalo saglasnost Ministarstvu zdravlja da produži do 17. aprila primjenu privremenih mjera donijetih sredinom marta i objavljenih u Službenom listu Crne Gore br. 14, 15, 16, 17 i 18/2020.

Tokom sjednice NKT je obaviješteno o prvom potvrđenom slučaju infekcije korona virusom u naselju Vrela Ribnička na Koniku.

Imajući u vidu potencijalnu opasnost daljeg širenja virusa NKT je u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje dalo instrukcije nadležnim institucijama da preduzmu hitne mjere izolacije i ograničenja kretanja izvan stambenog objekta u kojem je potvrđena infekcija.

NKT je analiziralo punu uključenost i posvećenost lokalnih kriznih štabova sprečavanju širenja korona virusa. Zaključeno je da narednih dana bude organizovan sastanak Operativnog štaba za predsjednicima svih lokalnih štabova sa ciljem pune koordinacije aktivnosti u periodu u kojem se očekuje vrhunac epidemije.

Razmotren je dopis Savjeta za građansku kontrolu rada policije upućen predsjedniku Vlade. Uz zahvalnost na inicijativi Nacionalno koordinaciono tijelo je konstatovalo da se već sprovodi većina preporuka koje se tiču zaštite službenika policije u smislu njihove snabdjevenosti zaštitnom opremom i sredstvima. Upravi policije je preporučeno da u punom kapacitetu implementira sve preporuke.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti se upoznalo i sa interesovanjem Ombudsmana povodom objavljivanja spiska osoba u samoizolaciji. Konstatovano je da je spisak objavljen uz saglasnost Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama te da se NKT ogradilo od drugih spiskova koji su se pojavljivali u javnosti kao i od sadržaja internet portala koji su obavili podatke o licima u samoizolaciji.

Pozdravljena je podrška Udruženja mladih s hendikepom i Saveza slijepih Crne Gore upućena Nacionalnom koordinacionom tijelu izražena u dopisu. U vezi sa iznijetim primjedbama da sve informacije o prevenciji korona virusa nijesu pristupačne osobama s oštećenjem vida, da neke informacije ostaju nejasne i nerazumljive osobama s rijetkim oštećenjima kao i onima s intelektualnim invaliditetom NKT je preporučilo nadležnim institucijama da u najkraćem roku stvore pretpostavke da informacije učini na adekvatan način dostupnima osobama s invaliditetom.

PODIJELI

Tagged under