NKT dalo saglasnost na otvaranje marina i ukrcavanje i iskrcavanje pomoraca, građani upozoreni da se pridržavaju važećih mjera

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti danas je na sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, dalo saglasnost na izmjene naredbi Ministarstva zdravlja kako bi bilo omogućeno otvaranje naših marina uz poštovanje mjere samoizolacije, te ukrcavanje ili iskrcavanje pomoraca u crnogorskim lukama.

Samoizolacija stranog plovnog objekta, sa posadom podrazumijeva vez u luci u trajanju 28 dana, uz preduzimanje mjera zdravstveno-sanitarnog nadzora od strane nadležne zdravstvene ustanove, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore, a na osnovu rješenja zdravstveno sanitarne inspekcije.

Zakupac ili koncesionar luke nautičkog turizma – marine i trgovačke luke otvorene za međunarodni saobraćaj, Bar, Budva, Kotor, Luka Kumbor – Portonovi i Tivat (Gat I i Gat II) kojoj je odobren prihvat stranih plovnih objekata u samoizolaciju, obavezan je da preduzima mjere za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog koronavirusa, na osnovu preporuka Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Promet robe za potrebe Crne Gore kao i za tranzit ostaje nesmetan, uz posebne mjere zdravstveno-sanitarnog nadzora, a tranzit stranih pomoraca vrši se uz preduzimanje posebnih mjera zdravstveno-sanitarnog nadzora, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Analizirajući efekte prekjučerašnjeg ublažavanja pojedinih mjera Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je ocijenilo da je određeni nivo opuštanja građana nakon stroge restrikcije očekivan, ali upozorava da opasnost nije prošla i da je neophodno striktno pridržavanje svih važećih privremenih mjera, a prije svega mjere o fizičkoj distanci.

Ocijenjeno je da posebnu opasnost, nakon relaksacije pojedinih mjera, predstavlja činjenica da je primjećeno više kontakata mlađih i sredovječnih građana sa starim osobama što predstavlja veliku opasnost prvenstveno po starije građane. NKT apeluje na izbjegavanje fizičkog kontakta, naročito sa starim osobama koje su najranjiviji segment populacije.

Izuzetno visok epidemiološki rizik, ocijenjeno je, predstavljaju uočeni kontakti djece i njihovo grupisanje zbog igre ili drugih razloga. Apelujemo na roditelje i staratelje da međusobne kontakte djece svedu na najmanju mjeru.

Nacionalno koordinaciono tijelo preporučuje svim građanima da u svakoj prilici nose zaštitne maske – bilo kupljene, bilo one kućne izrade ili da, u nedostatku maski, pokriju usta i nos maramom ili šalom jer se na taj način bitno umanjuje rizik od širenja infekcije novim koronavirusom.

Tražimo razumijevanje i partnerstvo kao i u danima izuzetno restriktivnih mjera. To je naša zajednička odgovornost jer opasnost još nije prošla.

U slučaju eventualnog masovnog nepoštovanja preventivnih mjera, pogotovo mjere o fizičkoj distanci, NKT će, u cilju zaštite zdravlja i životâ građana, razmotriti pooštravanje mjera.

Nacionalno koordinaciono tijelo je donijelo odluku da redovnim konferencijama za medije, radnim danima u 17:00 sati, od sjutra (24. aprila 2020.) mogu da prisustvuju novinari.

Uz zahvalnost medijima na visokoj profesionalnosti i odgovornosti i na razumijevanju i prihvatanju dosadašnjeg on-line postavljanja pitanja uslovljenog ranijim nivoom epidemiološkog rizika Nacionalno koordinaciono tijelo odlučilo je da omogući uobičajeni rad novinara uvjereno da pravo medija da neometano i direktno postavljaju pitanja predstavlja jednu od ključnih sloboda svakog društva čijoj se restrikciji smije pribjegavati samo izuzetno i u što kraćem razdoblju.

Činjenica da epidemiološki rizik i dalje postoji nalaže potrebu zadržavanjem minimuma tehničkog osoblja te će konferencije za medije i dalje tehnički snimati i emitovati uživo samo Televizija Crne Gore, a ostali mediji će, kao i do sada, moći da preuzmu signal TV CG ili Youtube kanala Vlade Crne Gore i fotografije PR Centra.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti