NKT: Epidemija proglašena u više opština Sjevernog regiona, roditeljima djece predškolskog uzrasta plaćeno odsustvo

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) odlučilo je danas, bez održavanja sjednice na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova, odlučilo da pooštri privremene epidemijske mjere na cijeloj državnoj teritoriji i posebno u više opština Sjevernog regona.

Epidemija proglašena u više opština Sjevernog regiona
 
Konstantan porast broja novootkrivenih slučajeva infekcije koronavirusom i to na teritoriji cijele države, sa posebno ugroženom Sjevernim i Centralnom regionom, i činjenica da sve veći broj oboljelih ne uspijeva pouzdano da identifikuje izvor infekcije ukazuje na raširenu lokalnu transmisiju virusa u određenim sredinama zbog čega je NKT dalo saglasnost Ministarstvu zdravlja da proglasi epidemiju zarazne bolesti na teritoriji opština: Bijelo Polje, Berane, Petnjica, Rožaje i Gusinje.
 
NKT je produžilo do 15. jula primjenu mjera donijetih 25. juna za opštinu Rožaje, dok je primjena mjera donijetih 2. jula za opštinu Gusinje produžena do 17. jula.
 
Ugostiteljski objekti do 22:00 osim u primorskim opštinama
 
Zabranjuju se na cijeloj državnoj teritoriji u ugostiteljskim objektima zabavno-muzički programi: koncerti, živi nastupi muzičara i grupa, nastupi DJ izvođača i slično.
 
Rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani i slični ugostiteljski objekti), uključujući ugostiteljske objekte na kupalištima i plažama ograničava se na teritoriji Glavnog grada Podgorice, Prijestonice Cetinje i opština Plužine, Šavnik, Žabljak, Nikšić, Danilovgrad, Tuzi, Kolašin i Mojkovac do 22:00.
 
U Južnom regionu, odnosno u svim primorskim opštinama, ostaje na snazi juče donijeto ograničenje rada ugostiteljskih objekata do 24:00.
 
NKT preporučuje da pored obaveznog nošenja zaštitnih maski u zatvorenom prostoru svaki građanin masku nosi i na otvorenom prostoru u onim situacijama i mjestima kada nije moguće održđavanje fizičke distance.
 
Roditeljima djece predškolskog uzrasta plaćeno odsustvo
 
Odlučeno je da se nakon jučerašnje mjere zatvaranja javnih i privatnih obrazovno-vaspitnih ustanova za predškolsko obrazovanje tokom važenja mjere jednom od roditelja / staratelja / hranitelja / usvojitelja ili samohranom roditelju djeteta predškolskog uzrasta obezbjeđuje pravo na plaćeno odsustvo sa rada, osim zaposlenima u: zdravstvu, Ministarstvu odbrane, Agenciji za nacionalnu bezbjednost, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Upravi policije, Upravi carina, Poreskoj upravi, Upravi za nekretnine, Direktoratu za državni trezor u Ministarstvu finansija koji rade na poslovima realizacije Programa pružanja podrške privredi i zaposlenima, u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog koronavirusa, koji je donijela Vlada Crne Gore, Upravi za inspekcijske poslove, Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, ustanove za smještaj lica iz oblasti za socijalnu i dječju zaštitu, Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, službama zaštite i spašavanja kao i u drugim organima i službama za koje Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti ocijeni da je njihova djelatnost neophodna za vrijeme trajanja navedenih mjera.
 
Prekida se rad prvostepenih socijalno-ljekarskih komisija u oblasti socijalne i dječje zaštite u centrima za socijalni rad.
 
UK, UAE, Turska, Ukrajina i Bjelorusija na „zelenoj listi“
 
Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti odlučilo je, na predlog Instituta za javno zdravlje, da britanskim rezidentima bude omogućen ulazak u Crnu Goru bez ikakvih dodatnih uslova, odnosno da Ujedinjenog Kraljevstvo uvrsti u „zelenu listu“ država na kojoj su, među ostalima, zemlje članice Evropske unije.
 
Uvažavajući ekonomske potrebe Crne Gore NKT je nakon komunikacije nadležnih državnih epidemioloških službi i postignute saglasnosti o utvrđenim mjerama kontrole putnika prilikom ukrcavanja i iskrcavanja odlučilo da na omogući ulazak u Crnu Goru rezidentima Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Ukrajine i Bjelorusije koji ne pokazuju simptome i znakove infekcije koronavirusom i zadovoljavaju druge uslove koje će propisati Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti