Šta je Noć vještica i zašto se slavi

Šta je Noć vještica i zašto se slavi

Brojnim dešavanjima, večeras će i u Crnoj Gori biti obilježena takozvana “ Noć vještica” ili  Halloween.

Halloween, kako ga Amerikanci zovu, ili Noć vještica, je noć uoči Svih svetih i obilježava se u večernjim satima 31. oktobra. Ova noć se obilježava na specifičan i zanimljiv način, događajima i zabavama u kojima učestvuje gotovo cijela društvena zajednica u kojoj se ovaj datum obilježava. Obilježava se prvenstveno u zemljama poput Irske, SAD-a, Kanade, Portorika, Australije i Novog Zelanda. Kasnije se obilježavanje Noći vještica proširilo i na mnoge druge zemlje, naročito one u kojima je većinsko katoličko stanovništvo jer se obilježava upravo uoči Svih svetih.

Kako prenbosi potrtal Klix.ba jedno od objašnjenja zbog čega se obilježava Noć vještica kaže da su još Kelti smatrali kako je 1. novembar zapravo početak nove kalendarske godine te su proslavu noć prije posvećivali bogu Sunca i gospodaru smrti.

Vjerovali su također kako u noći s 31. na 1. novembar mrtvi izlaze iz svojih grobova i obilaze mjesta gdje su živjeli na ovom svijetu, a živi tada u strahu od njih prave buku kako bi ih otjerali bojeći se susreta s njima.

Rimljani su kasnije takođe dali značaj ovoj noći, a smatrali su je prelaskom u zimu, mračni period godine.

Oni su u Noći vještica gasili vatre u ognjištima i vjerovali su također da mrtvi dolaze na ovaj svijet pa su različito povrće, koje su prethodno izdubili, ostavljali na svojim kućnim vratima kako bi otjerali umrle.

Sada je to najčešće bundeva, što je veći dio svijeta gdje se obilježava ova noć prihvatio od Amerikanaca.

U osmom stoljeću papa Grgur treći je odredio da se prvi novembar obilježava kao Dan svih svetaca i mučenika, a ispreplitanjem te tradicije s keltskom nastala je Noć vještica kakvu sada poznajemo.

Halloween je sada poprimio razmjere svjetovne proslave. Ujedno je ovo datum kojem se raduju i trgovci koji zadovoljno trljaju ruke jer prodaju veliki broj maski i kostima, kao i ostalih rekvizita potrebnih za moderan način obilježavanja Noći vještica.

Tamo gdje se Noć vještica obilježava, određene TV kuće čak prilagode svoj program ovom datumu, pa tako puštaju horor filmove da bi oni koji obilježavaju ovaj datum imali bolji ugođaj i naravno kako bi privukli publiku tog dana.

Često se povodom ovog datuma i u ugostiteljskim objektima organiziraju zabave, ali to već nije ni blizu tradicionalnog obilježavanja Noći vještica.

Ukoliko vam večeras neko pod maskom zakuca na vrata darujte ga slatkišima ili voćem.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja