Ne mogu da trpe loš glas koji ih prati

Kako bi se napokon prestalo sa nipodaštavanjem profesije taksista, i loš glas koji ih bije, upravo zbog brojne nelojalne konkurencije, budvanski taksisti okupljeni oko NVO „Montenegro taksi Budva“, pozvali su upravu grada da zajedno sjednu za sto i naprave novu opštinsku odluku o regulisanju taksi prevoza.

Iako je Opština još uoči sezone donijela odluku, ona nikada nije zaživjela, što je praktično i dovelo do haosa na ulicama u jeku ljeta.  

 

U pismu koje su juče uputili gradonačeloniku Lazaru Rađenoviću, sekretarki za prostorno planiranje Danijeli Marotić i sekretaru za gradsku infrastrukturu Nikoli Divanoviću, oni predlažu da se formira posebna radna grupa koja bi radila na izradi nove odluke, uz naglasak na sve nedostatke koje treba napokon prevazići.

 

„Predlažemo sklapanje sporazuma o saradnji sa Opštinom, Komunalnom policijom, Područnom jedinicom policije Budva, kako bi zajednički doveli na zavidan nivo taksi djelatnost“, navode iz NVO Montenegro taksi Budva.

 

Oni se zalažu za uvođenje posebne taksi tablice, vinjete, a kao jaki signal svima onima koji žele da se nastave baviti nelegalno tom djelatnošću, uvesti rigoroznu kaznenu politiku.

 

„ Iako u zakonu o saobraćaju to postoji, kaznenih odredbi u aktuelnoj opštinskoj odluci o taksi prevozu nema. Da se izvrši definisanje taksi stajališta, izmjene i dopune postojeća, da se poveća broj komunalnih inspektora posebno u toku ljetnje sezone, te ponovo uvede komunalna taksa. Vraćanjem komunalne takse, umjesto predložene licitacije, koja je i dovela do haosa minulog ljeta, Opština bi umnogome olakšala svoje poslovanje, odnosno imala veće prilive novca u svoju kasu“, navode taksisti.

 

Oni su izveli i računicu o dobrobiti ponovnog vraćanja takse.

„Po zadnjem spisku firmi i preduzetnika opštinskog Sekretarijata za privredu i finansije, postoji 403 izvoda iz licenci. Kada bi se uzeo stari obračun naplate parking mjesta, koji sa komunalijama iznosi 55 eura po vozilu, Opština bi dobijala godišnje 265.980 eura, što je zavidan prihod. Takođe, smatramo da je neophodno korišćenje autobuskih stajališta, za preuzimanje putnika, kako navode, rasteretila bi se i onako prebukirana gradska infrastruktura Budve, te povećala frekventnost saobraćaja. U većini gradova u regionu taksi vozila koriste autobuska stajališta. Formiranje minimalne i maksimlane cijene taksi prevoza, jedan je od preduslova za uvođenje reda“, predlažu iz NVO.

 

Prema njihovom mišljenju potrebno je da se sprovede kontrola postojećih taksi firmi i preduzetnika od strane nadležnih službi.

„Većini firmi se ne zna adresa sjedišta, iako godinama obavljaju djelatnost, i na taj način stvaraju nelojalnu konkurenciju. Neophodno je ubrzati izdavanje svih potrebnih dokumenata u okviru taksi djelatnosti, ubrzati polaganje ispita iz poznavanja grada, jer se na to čeka i po mjesec i po dana. Smanjiti cijenu plaćanja polaganja ispita, koja je u Budvi 60 eura, a u Podgorici svega tri eura. Na taj način bi pomogli ljudima da lakše dođu do posla. Ubrzati i postupak provjere boravka za crnogorske državljane, jer i to traje i do mjesec, zbog čega mnogi odustaju od posla, iako u toku sezonu imamo potrebu za većim brojem radnika“, ističe se u pismu. I apeluju na Opštinu da omogući plaćanje obaveza na više rata te traže da se zabrani izdavanje licenci firmama i preduzetnicima.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti

Email obaveštenja

Prijavite se na naša email obaveštenja