Print this page

Čišćenje gradskih bedema

Akcija čišćenja starogradskih bedema    

   Starogradski bedemi biće zatvoreni od danas do 25. jula, zbog akcije čišćenja koju realizuju opštinski Sekretarijat za infastrukturu i ambijent, Komunalno stambeno javno preduzeća Budve i  JU “Muzeji, galerija i biblioteka”.

Naime, najveća spomenička dragocjenost Budve, starogradski bedemi iz 15. vijeka, upravo ono što Stari grad čini toliko autentičnim, prepušteni su sami sebi, izloženi devastaciji i sve brutalnijem uništavanju.

   Nažalost, svako ko je za proteklih 20- tak godina poželio mogao je da na bedemima radi šta mu je volja, od nelegalne gradnje kuća, koje su prislonjene na zidine, bušenja, pa čak i postvaljenje sudopera, ispisivanja grafita, do toga da su oni pretvoreni u javni WC, sa kojih se pruža neprijatan miris.

   Turistička organizacija je prije šest godina bila pokrenula projekat oživljavanja bedema, urađene su kapije, organizovana vodička služba, ali nakon nekog vremena, kada je projekat na sebe preuzela nekadašnja firma TOB & CO, cijela ideja je zamrznuta. Danas na ulazu u bedeme, stoji velika metalna kapija, kroz koju može svako da prođe u bilo koje doba dana, te onda ne čudi što su starogradski bedemi poslužili, nažalost kao javni WC.

Bedemi_11.jpg

PODIJELI

Tagged under