Print this page

Američki razarač USS Johnston pronađen na rekordnoj dubini

Razarač USS Johnston koji je pripadao američkoj ratnoj mornarici leži na dosad rekordnoj dubini na koju je obavljen zaron.

USS Johnston se nalazi na dnu mora kod Filipina i to na dubini od 6.500 metara. Američki istraživački tim je potvrdio da se radi o olupini koja se nalazi na dosad najvećoj dubini do koje je obavljen zaron. Olupinu je snimilo podvodno vozilo s posadom, fotografisalo je i analiziralo. USS Johnston se nalazi na dnu mora kod ostrva Samar, a zaron je obavljen prošlog mjeseca, saopštila je kompanija Caladan Oceanic.
Podvodnim vozilom je upravljao osnivač pomenute kompanije Victor Cescovo te je objavio snimak na Twitteru. Brod dug 115 metara je potopljen 25. oktobra 1944. godine tokom Bitke u zalivu Leyte gdje su se američke snage borile kako bi oslobodile Filipine, tadašnju američku koloniju, od japanske okupacije. Lokacija olupine u Filipinskom moru potvrđena je 2019. godine zahvaljujući drugoj ekspediciji, ali njihovo podvodno vozilo bez posade nije imalo mogućnost dubljeg zarona. Nova ekspedicija je snimila dvije trećine prednjeg dijela broda, a taj dio stoji uspravno i netaknut je. Samo 141 od 327 članova posade broda je preživjelo. Oko 50 ih je umrlo u neprijateljskoj akciji, 45 od povreda na splavovima, 92 osobe uključujući kapetana Ernesta Evansa su bile žive u vodi nakon potonuća broda. Ipak, za njih se kasnije više nije čulo.Oznaka 557 na trupu broda je još vidljiva, a tu je i njegovo naoružanje.Brod je tokom borbe pretrpio veliku štetu u napadu najvećeg ratnog broda koji je ikada napravljen, a to je bio brod japanske mornarice Yamato. Prošle godine je brod USS Nevada, koji je preživio napad na Pearl Harbor, pronađen u Pacifiku.

PODIJELI