Print this page

Bez zelenog kartona

Vlasnici vozila iz Crne Gore koji putuju u zemlje članice Evropske unije (EU), Bosnu i Hercegovinu, Veliku Britaniju, Norvešku, Island  Andoru i Švajcarsku sa Lihtenštajnom, od 2. Avgusta moći će ući u ove zemlje bez zelenog kartona kao dokaza o osiguranju motornog vozila.

Zvanični organi ovih zemalja na graničnim prelazima, od 2. avgusta više neće tražiti zeleni karton, saopštio je izvršni direktor Nacionalnog biroa osiguravača (NBOCG) Boris Šaban. On je pojasnio da je režim bez zelenih kartona već uspostavljen u međusobnom saobraćaju sa Srbijom.
'Odlukom Generalne skupštine Savjeta biroa iz Brisela u septembru 2020. godine Crna Gora je postala član tzv. podsistema registarskih oznaka sistema zelene karte, a NBOCG je potpisao multilateralni sporazum sa 34 biroa država članica podsistema. Tako se stekao uslov za verifikaciju te odluke od strane Evropske komisije', navode u NBOCG.
Što se tiče putovanja u preostale zemlje članice sistema zelene karte, koje nisu u podsistemu registarskih oznaka, crnogorskim vozačima će biti potreban zeleni karton. To su Albanija, Sjeverna Makedonija, Turska, Bjelorusija, Rusija, Ukrajina, Moldavija, Tunis, Maroko, Azerbejdžan, Iran i Izrael. Pravilo u vezi zeleno kartona sa Crnom Gorom , ponašnjeno je, važiće po principu reciprociteta.

PODIJELI

Tagged under