Print this page

Češki privrednici poručuju: "Dovešćemo sto hiljada turista"

Delegacija Češke srednjoazijske privredne komore i čelnici Ministarstva turizma, Nacionalne turističke organizacije, Crnogorskog turističkog udruženja i Aerodroma Crne Gore dogovorili su intenzivniju saradnju turističke privrede dvije države .

Na sastanku koji je organizovalo Crnogorskog turisticko udruženje kao ključni preduslov je ocijenjeno uspostavljanje stalne avio linije između Češke i Crne Gore.
Ukoliko matične Vlade podrže ovaj prijedlog, Crna Gora prvi let može očekivati već 2020, najavila je direktorka češkog aerodroma Pardubice Hana Šmejkalova.
“I crnogorski aerodromi su spremni i to već 2019”, tvrdi direktor Danilo Oralndić, navodeći da je sa 4 aerodroma, samo tokom ljeta opsluženo oko 23 hiljade putnika iz Češke .


Predsjednik privredne komore Češke Jiri Nestaval kazao je da će u Crnu Goru dovesti makar sto hiljada gostiju ali i da očekuju Crnogorce u Češkoj.
“Mislim da ćemo za početak dovesti makar sto hiljada turista, budući da u Hrvatskoj godišnje odmara milion Čeha. Nećemo dovoditi samo Čehe, već i goste iz Austrije i Kine. Najviše nas zanima period od novembra do marta, jer je priroda nestvarna, a razmišljali smo i o rizortima za penzionere“ izjavio je predsjednik Privredne Komore Česke Jiri Nastaval .

“Dobra volja je nesporna, interes obostran i nema prepreke da se turističke privrede dvije države ne povežu i sarađuju. Ruka pružena sa Češke strane sigurno će naići na podršku u Crnoj Gori, a to će biti i produžetak prijateljskih odnosa koje dvije države dugo njeguju “, izjavio je državni sekretar za turizam Damir Davidović.

Dobru mikroklimu, cijene niže i do 50%, a bolji kvalitet usluge, predsjednik CTU Žarko Radulović je istakao kao prednosti Crne Gore .
“Crna Gora je zahvaljujući turistickoj privredi napravila značajan iskorak, ali sistem uvijek može i mora biti bolji “, izjavio je domaćin sastanka predsjednik CTU Žarko Radulović.


Predsjednik Privredne Komore Češke je još ponudio da u okviru te institucije oforme INFO CENTAR o Crnoj Gori, koji bi promovisao njene turističke potencijale i istoriju .
Crnogorskim fakultetima i višim stručnim školama će ponuditi program obrazovanja i usavršavanja u turizmu, hotelijerstvu i gastronomiji .
Uputio je poziv da Crna Gora oformi delegaciju, koja bi već sredinom decembra posjatila Češku i upoznala se sa njenim potencijalima.

PODIJELI