Print this page

Crna Gora i Srbija finansiraće 35 zajedničkih projekata od kojih su brojni vezani za more i obalu

Ministarstvo nauke Crne Gore i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, potpisali su danas Protokol o naučnoj i tehnološkoj saradnji Crne Gore i Srbije za period 2019/2020. godine, kojim se reguliše administrativni okvir za realizaciju zajedničkih projekata, kao i radni program saradnje.

Mješoviti crnogorsko-srpski komitet prihvatio je ukupno 35 zajedničkih projekata, iz različitih naučnih oblasti, koji su pristigli na konkurs za sufinansiranje naučne i tehnološke saradnje dvije zemlje tokom naredne dvije godine.

Protokolom je predviđeno da strana koja šalje naučnike pokriva troškove prevoza između dvije zemlje, dok strana koja prima naučnike pokriva troškove boravka (smještaja, dnevnica i lokalnog prevoza), neophodne za realizaciju saradnje na odobrenom projektu.

Dogovoreno je da se sljedeći Konkurs za zajedničke projekte objavi u aprilu 2020. godine.

Osim velikog interesovanja za uspostavljanje bilateralne naučne saradnje između naučnika Crne Gore i Srbije, koja je od obostranog interesa, značaj uspješnog partnerstva u okviru bilateralne naučne i tehnološke saradnje ima za cilj i povećanje zajedničkog učešća crnogorskih i srpskih institucija u istraživačkim programima i projektima, posebno EU okvirnom programu za istraživanje i inovacije - Horizontu 2020.

Datum početka realizacije projekata je 1. januar 2019. godine, a datum završetka 31. decembar 2020. godine.

Listu odobrenih projekata možete pogledati:

PODIJELI