Print this page

Dobra vijest za turizam: Raste interes za booking u EU, ali ima i loša vijest

Brajan Česki, glavni izvršni direktor svjetskog giganta u biznisu bookinga turističkih putovanja Airbnba, dao je ohrabrujuću izjavu za Financial Times: zabilježen je značajni porast interesa u evropskim zemljama za booking ovogodišnjih turističkih putovanja.

S obzirom da naš turizam predstavlja oko 25 posto BDP-a, svaka vijest koja ukazuje kako bi moglo doći do bilo kakvog oporavka potražnje u sektora turizma izuzetno je dragocjena u situaciji kad se zbog COVID-19 pandemije već počelo spekulisati o procentima zarade od turizma u 2020.

 

Uz dobru vijest za naš turizam od Brian Cheskyog odmah je u paketu došla i loša: u zemljama gdje Airbnb bilježi značajni rast interesa za nove bookinge, najveća je potražnja za domicilnim odredištima.

Drugim riječima, ako i dođe do značajnog oživljavanja turističke potražnje, prvi znakovi trendova u potražnji ukazuju kako se naši hotelijeri i vlasnici apartmana neće baš usrećiti jer je nerealno očekivati da će domaća turistička potražnja značajno uticati na prihode. Domaći gost u našem turizmu praktično ne postoji.

 

VEZANO: Booking i Airbnb objavili nove ‘vanredne mjere‘: olabavljena pravila za otkazivanje rezervacija

 

Iz izjava Brana Chesya ne može se vidjeti o kolikom se točno oporavku potražnje za bookingom radi. Može se iščitati tek kako je nakon popuštanja mjera u pojedinim zemljama oživio interes. Isto tako, ne može se reći radi li se o kratkoročnom oporavku ili trendu koji će jačati.

Od konkretnijih podataka može se iščitati da je potražnja za domicilnim lokacijama u Danskoj na 90 posto potražnje u martu 2019., a situacija je takođe poprilično dobra i u Holandiji gdje je potražnja na 80 posto lanjske. Porast interesa za domaće destinacije bilježi se i u Norveškoj, Švedskoj, Švajcarskoj i Austriji.

 

VEZANO: Kako postupiti u slučaju hakovanja Airbnb računa

 

Čak i ako nema značajnog rasta potražnje za internacionalna putovanja, bilo kakav rast interesa za turističku ponudu ohrabruje jer se do prije nedelju dvije nije znalo hoće li se građani Evrope uopšte zanimati za turistička putovanja. Uz to, logično je vjerovati kako bi suzbijanje COVID-19 zaraze moglo ovog ljeta vratiti osjećaj sigurnosti i volju za putovanjima, premda je izvjesno kako će 2020. biti tragična godina za turističku industriju. Samo je pitanje koliko tragična.

 

 

izvor:novac.hr

PODIJELI

Tagged under