Print this page

Guardian objavio turistički vodič kroz "Divlji istok": Pet država Balkana u koje trebate otićiI, Crna Gora prva na spisku

Britanski list The Guardian objavio je tekst o putovanjima aktuelizirajući tako naš region koji je nazvao "divljim istokom". Predstavljeno je pet država i njeni turistički potencijali.

"Završili ste sa Španijom, Italijom i Grčkom? Ove zemlje nude spektakularne krajolike, netaknuta mjesta za kupanje, drevne gradove – i pristupačne cijene", tako je The Guardian započeo tekst o turističkim destinacijama na Balkanu.

Crna Gora

Uz Jadran na jugu i planinske lance na sjeveru, Crna Gora je dobro mjesto za jednostavno kombinovanje odmora na plaži s aktivnijim odmorom. Plaža je usredotočena na srednjovjekovni grad Budvu, koji ima pješčanu i šljunčanu obalu dugu 35 km. Skadarsko jezero, najveće u južnoj Evropi, udaljeno je oko sat vremena vožnje i savršeno je za vožnju čamcem među lokvanjima i dalmatinskim pelikanima.

Nezaobilazan je i Bokokotorski zaljev nalik fjordu, koji je pod zaštitom UNESCO-a i okružen planinama. Oko njegove obale nalazi se nekoliko srednjovjekovnih gradova, brojne crkve i samostani. Turisti mogu posjetiti barokno mjestašce Perast, kao i ostrvce Gospe od Škrpjela. U gradu Kotoru, 1.355 stepenica vodi do tvrđave Sveti Ivan, sa spektakularnim pogledom.

Idući prema sjeveru, znamenitosti uključuju mauzolej na vrhu planine vladara Petra II Petrovića Njegoša iz 19. stoljeća, zatim Cetinje, bivšu prijestolnicu i Manastir Ostrog, koji je sagrađen u litici.

"Tu je i nacionalni park Durmitor sa svojim šumama, jezerima i planinama, koja su krajnje odredište za avanturu na otvorenom u Crnoj Gori. Žabljak, najviši grad na Balkanu (1.456 metara), također dobra je baza. Posjetitelji mogu ziplineom preko 1,3 km dubokog kanjona Tare, idite i na rafting na rijeci Tari te plivajte ​​u Crnom jezeru", napisali su iz Guardiana A prenosi klix.ba.

Na spisku su i Kosovo, Bosna i Hercegovina, Slovenija i Sjeverna Makedonija

 

PODIJELI