Print this page

Ilegalno carstvo: Kako je Elvis iz Rijeke prevario Airbnb, Njujork i hiljade turista

Od lažnog Airbnb carstva zaradili su milione – oštetili i državu i brojne turiste.

Kao i svaki drugi smještaj na ovoj turističkoj lokaciji, kuća na adresi 31st Drive u njujorškoj Astoriji, reklamirala se na Airbnb. U evidenciji je bila navedena kao tri odvojena stana, ali je inspekcija utvrdila nešto potpuno drugačije od onoga što je pisalo, piše Wired.

Naime, inspekcija je otkrila da je prostor ilegalno pretvoren u čak 12 odvojenih soba (po četiri na svakom spratu) i sveukupno 24 kreveta koji su bili za iznajmljivanje. Naravno, na Airbnb oglašavane su uz opise kao što su „svježe renovirani stan u blizini Ist Rivera (noćenje, 195 dolara)“ ili „čista i udobna soba s balkonom, 15 minuta od Njujorka (noćenje, 100 dolara). Ali, bilo je dovoljno baciti pogled na komentare gostiju kako bi se shvatilo da sobe nisu nimalo čiste već „prepune đubreta“, da je najmeštaj iscijepan, kao i da je sve prepuno mrava, stonoga i buđi.

Prije nego što su gradske vlasti djelimično zatvorile zgradu zbog opasnosti koje prijete stanarima, sobe je ovdje iznajmilo je više od 2.600 gostiju, što je iznajmljivačima donijelo dobit od 210 hiljada dolara.

 

Kako je stvoreno ilegalno carstvo 

Domaćin je dio mreže iznajmljivača koji su ilegalno adaptirale 36 zgrada širom Njujorka i u periodu od 2015. do 2019. zaradili više od pet miliona dolara, izdavajući sobe i smještaje za 63.837 gostiju u uslovima koje su gradske vlasti opisale kao „opasne i sanitarno neprihvatljive“, prenosi Novac.

 

 

Centralna figura u podignutoj optužbi je agent za nekretnine, izvesni Elvis Tominović, a grad od njega i još 13 drugih privatnih i pravnih subjekata traži povrat ilegalno stečene dobiti i gašenje tih poslova. U sudskim dokumentima detaljno je opisano kako su Tominović i njegovi saradnici izbjegli detekciju od strane Airbnb, zakona i gostiju, kao i kako su stvorili svoje ilegalno carstvo.

Priča o ovoj operaciji samo pokazuje koliko postoji ekonomske koristi u kršenju već ionako strogih njujorških zakona koji žele da ograniče platforme poput Airbnb. Doduše, Airbnb je otvoren je za saradnju s vlastima u borbi protiv ilegalnih hotela. Tim prije, jer je ovo itekako štetno za samu platformu čija su pravila takođe prekršena.

Naime, Tominović i ljudi poput njega koriste antidetekcijske tehnike kao što su otvaranje lažnih računa domaćina ili korišćenje više kontakt brojeva iako iza svih jedinica koje se iznajmljuju stoji samo jedna osoba.

Isto tako, gostima je rečeno da lažu inspektorima i da im kažu da odsijedaju kod prijatelja. Neki od gostiju su u komentarima napisali da im je rečeno da u potpunosti ignorišu inspektore koji kucaju na vrata ili prozore. Štaviše, na komadiću papira koji se nalazio na zidu zajedničke prostorije pisalo je da gosti ignorišu inspektore koji im mogli da im priđu i na ulici i da ih ni pod kojim uslovom ne puštaju u kuću.

 

 

      Započnite otvaranje profila preko OVOG linka →→ AIRBnB ←← (Ko registruje smještaj preko ovog linka dobiće na mail besplatno upustvo sa korisnim savjetima za korištenje airbnb)

 

 

Izvor: Novac, B92

PODIJELI