Print this page

Pročitajte ko se zalaže za još jaču inspekcijsku kontrolu

I dok se na jednoj strani pojedini ugostitelji žale da su inspekcijske kontrole više nego učestale, hotelijeri okupljeni oko crnogorskog turističkog udruženja smatraju da je potrebna još intenzivnija, kako bi se suzbila siva ekonomija u turizmu.

Na sastanku hotelijera, koji je održan u Ulcinju, u hotelu Dvori Balšica, među zaključcima se posebno istakla potreba energičnijeg i uspješnijeg inspekcijskog nadzora u suzbijanju nelojalne konkurencije i sive ekonomije u svim domenima turističkog poslovanja, u kojima se aktivnosti odvijaju van legalnih tokova.

 

Kako su i u ovom sektoru prepoznati problemi koji otežavaju poslovanje, u narednom periodu će se od resornog ministarstva tražiti pomoć u rješavanju problema i preduzimanje mjera kojima će se uticati na konkurentnost crnogorskog hotelijerstva, a posebno na:

 

1. Sistem naplate konzumacija- koji treba da omogući da se fiskalni račun izdaje na kraju izvršene usluge kroz sistem otvorenih stolova. Sistem otvorenih stolova, podrazumijeva izdavanje fiskalnog računa, kada gost zatraži račun, a ne po pojedinačnoj narudžbi.

 

2. Napojnice za konobare - u svjetskom ugostiteljstvu ovaj problem je već odavno riješen uvođenjem posebnog polja na fiskalnom računu u koji se naknadno, po želji gosta, na ukupan račun upisuje dodatna cifra kao nagrada za uslugu. Predviđanjem ovakve mogućnosti značajno bi se uticalo i na promociju zanimanja u ugostiteljstvu, koja su deficitarna i neatraktivna za mlade ljude iz Crne Gore.

 

3. Izmijeniti Zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i Zakon o porezu na dohodak fizickih lica u dijelu stopa i umanjiti doprinose i poreza na obračun dohotka zaposlenih u hotelima koji rade cijele godine sa 64% na 40%. Smanjenje opterećenja na zarade, dovelo bi do rasterećenja poslodavaca i omogućilo bi se da sve one koji rade na crno, prevedu u legalne tokove tako što će ih prijaviti, uplaćivati im poreze i doprinose za penzijsko i invalidsko i zdravstveno osiguranje i ujedno tako puniti državnu kasu i budžet.

 

4. Snižavanje stope PDV-a za sve usluge u ugostiteljstvu na 7% - Od primjene snižene stope PDV-a za ugostiteljstvo, realno bi bilo očekivati, povećanje investicija i rast zapošljavanja, što je bilo iskustvo i u drugim zemljama koje su snižavale tu stopu. U većem broju zemalja, članica Evropske Unije, stopa PDV-a se kreće u prosjeku od 5-10%.

PODIJELI

Tagged under