Print this page

Italijani iznenađeni degradacijom naše obale

Italijanski istraživači iznenađeni su stepenom degradacije crnogorske stjenovite obale, posebno na lokalitetima gdje se ilegalno vade prstaci ili je došlo do prelova ribe, konstatuje dr Vesna Mačić sa kotorskog Instituta za biologiju mora.


U saradnji sa Univerzitetom iz Palerma 15 istraživača iz Italije proteklih dana je sa nama sa kotorskog Instituta za biologiju mora radilo na terenu kod ostrva Mamula i na Luštici u blizini Rta Arza. Upoređivali smo staništa na stjenovitim podlogama u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Italiji. Ono što je za njih iznenađujuće je koliko je naša stjenovita obala degradirana na djelovima gdje se ilegalno vade prstaci ili je došlo do prelova ribe. Za posljedicu to ima čitav jedan niz promjena koje se ne vide golim okom ukoliko se detaljnije ne analizira”, kazala je Mačić za Radio Kotor.

 

Za običnog posmatrača, ističe, riječ je o potpuno goloj stjenovitoj obali gdje ima samo ježeva i malo drugih organizama.

Na ovim mjestima dolazi do čitavog niza promjena u lancu ishrane i načinu prenosa organske materije kroz njega. Prošle godine smo radili analizu koji su to organizmi koji se nalaze na našem morskom dnu, a ove su sakupljeni uzorci u kojima će se dalje u Italiji raditi analize izotopa i pokušati da se vidi neka funkcionalna veza između onih lokacija koje su degradirane i onih koje su manje degradirane. Takođe će se uporediti sa lokacijama u Hrvatskoj i Italiji”, dodaje Mačić.

 

Na pitanje da li se pomenuta područja mogu spasiti, odgovara da je to moguće ukoliko se o njima povede više računa, zaustavi ilegalno vađenje prstaca i ostale pojave koje dovode do destrukcije obale.

Ukoliko se to sprovede onda je obično potrebno par godina da dođe do nekog poboljšanja u smislu promjena na bentoskoj osnovi”, kazale je Mačić. Po njenim riječima ovo je već druga godina saradnje sa Univerzitetom iz Palerma u Italiji. „Oko 15-tak istraživača iz Iitalije su nam pomagali, odnosno praktično su odradili posao jer je nas jako malo”, zaključila je Mačić.

 

VEZANO: Zabranjene školjke Jadrana

Izvor: radio Kotor

PODIJELI