Print this page

Vježbanjem protiv starenja

Sa godinama, nivo hormona se smanjuje utičući da koža, mišići i kosti počinju da se pogoršavaju i stare. Redovne adekvatne vježbe protiv starenja stimulišu proizvodnju hormona i promovišu snagu i fleksibilnost. „Adekvatne vježbe“ nisu neka tajna – akcenat je na redovnosti – kako bi se postigao i imao bilo kakav efekat.  Koliko često i kojim intezitetom, zavisi od lične želje i fizičke spremnosti.

-  Vježbe fleksibilnosti su najvažnije vježbe u borbi protiv starenja. One povećavaju cirkulaciju i oslobađaju serotonin; bezbjedne su i lake za izvođenje. U pitanju su vježbe istezanja i zagrevanja, zahvaljujući čemu poboljšavate organizam i štitite ga od povreda, smanjujete stres i bol u leđima, poboljšavate koordinaciju pokreta.

-  Vježbe za jačanje snage pomažu u izgradnji koštane mase i održavanju njene čvrstine. Ovim vježbama, gradite i jačate mišiće, sagorijevate salo i višak kalorija, jačate zdravlje i karakter.

-  Kardio vježbe su osmišljene tako da održavaju srce zdravim, pomažu protiv depresije i zadržite svoju težinu. Šetnja, trčanje, aerobne i ostale slične vježbe koje povećavaju otkucaje srca, oslobađaju hemikalije u mozgu koje proizvode hormone.

Što se tiče vremena vježbanja, mada nije precizirano, bolje je raditi ih u poslijepodnevnim i večernjim časovima jer se povrede dešavaju češće u jutarnjim satima, kada su mišići i zglobovi, nakon spavanja, manje fleksibilniji.

PODIJELI