Kvalitet morske vode i dalje izuzetno dobar

Kvalitet morske vode i dalje izuzetno dobar

Kupanje u Orahovcu zabranjeno

 

  Dok po nalogu JP Morsko dobro, Zavod za hidrometeorologiju i podzemne vode ne bude izvršio ponovnu analizu kvaliteta morske vode na kupalištu, kupanje ispred hotela Amfora u Orahovcu biće zabranjeno.

  Naime, rezultati četvrtog redovnog mjerenja sanitarnog kvaliteta morske vode na crnogorskom primorju pokazuju da je kvalitet morske vode i dalje izuzetno dobar.

“Analiza morske vode je pokazala da je na 96 odsto lokacija, odnosno 82 kupališta, morska voda bila prve klase kvaliteta, dvije lokacije su imale kvalitet mora K2 klase, dok je kvalitet morske vode na jednoj lokaciji prelazio dozvoljene granice. Na svih 12 lokacija u opštini Ulcinj kvalitet morske vode bio je K1 klase, kao i na svih 10 lokacija u Baru, 23 lokacije u Budvi i osam lokacija na području Tivta. Od 12 lokacija na području opštine Kotor, 11 je bilo K1 klase, dok je na lokaciji u Orahovcu kvalitet morske vode prelazio dozvoljene granice, zbog čega je odmah naručeno ponovno mjerenje kvaliteta morske vode. Od 20 lokacija u Herceg Novom, na kojima se prati kvalitet morske vode, na 18 lokacija kvalitet je bio K1 klase dok je na dvije lokacije kvalitet bio u granicama K2 klase”, navodi se u izvještaju JP “Morsko dobro”.
  Kada je riječ o lokaciji ispred hotela "Amfora" u Orahovcu koja prelazi dozvoljene granice, kako pojašnjavaju iz morskog dobra, shodno Uredbi o klasifikaciji i kategorizaciji površinskih i podzemnih voda, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, obavještava javnost da će Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju izvršiti ponovna uzorkovanja i analizu morske vode sa iste lokacije.

“O rezultatima mjerenja kvaliteta morske vode obavijestili smo korisnika kupališta, i on će, do dobijanja rezultata u okviru dozvoljenih granica, na ovom kupalištu istaći crvenu
zastavicu koja simbolizuje "zabranjeno kupanje". Takođe, odmah po dobijanju rezultata od Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, isti su proslijeđeni Republičkom inspektoru za vode i Komunalnoj inspekciji opština Kotor sa zahtjevom za preduzimanje mjera i utvrđivanje izvora zagađenja morske vode na predmetnom kupalištu”, ističu iz Morskog dobra.
Kako navode u Javnom preduzeću o rezultatima ponovljenih analiza, koje očekujemo u roku od dva dana takođe ćemo obavijestiti javnost putem medija.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti