Apel: Kućni red u azilu

Društvo za pomoć i zaštitu životinja „Arka Montenegro“ zatražilo je od prvog čovjeka metropole turizma Lazara Rađenovića, da u azilu za napuštene životinje u Novoselju iznad Petrovca, uvede kućni red, i dozvoli  predstavnicima NVO sektora i pojedincima da nesmetano uđu i posjete životinje.

 Uz naglasak da je aktuleni rukovodilac  zabranio  bilo kome da uđe u azil, iz  ARKE navode da se Komunalno preduzeće koje njime gazduje urazumi i primjeni standarde koji važe svuda u svijetu.

 „Obraćamo vam se sa zahtjevom da, kao zakonski osnivač nedovršenog azila koji se nalazi na Novoselju iznad Petrovca, pomognete u razriješavanju vrlo čudne situacije kada je u pitanju rad ovog azila. U svakoj civilizovanoj zemlji, a nadam se da naša to i jeste, rad azila ili takozvanog „shelter-a“, je uvijek javan, i dostupan svima koji žele da se upoznaju sa načinom funkcionisanja, ali i otvoren za javnost, posebno za nevladin sektor, koji se time bavi, kao i pojedincima koji žele da svoje vrijeme posvete bezdomnim životinjama. Ovo se naravno direktno kosi sa dobrom praksom, a unosi opravdanu sumnju u razloge za to. Azil u opštini Budva, kojim rukovodi Komunalno preduzeće nije dopušteno volontiranje, obilasci u cilju edukacije, jednom riječju, zabranjen za svakog dobronamjernog posjetioca“, ističe su u pismo koje je potpisala izvršna direktorka „ Arka Montenegro“  Darinka – Daja Ljubiša

Ona je dodala da rukovodioc azila ne dozvoljava da bilo ko od predstavnika NVO sektora ili pojedinca uđe u azil.

 „Vjerujemo da do ove lične odluke, rukovodilac azila došao na osnovu nekih možda i loših iskustava, ali u ovom slučaju, to ne može i ne smije biti pravilo. Predlažemo da se utvrdi „kućni red“ u azil , time što će se dozvoliti ulaz i volontiranje svakoga dana u periodu od 14 do 18 časova, omogućiti izvođenje određenog broja pasa, prilikom akcija udomljavanja, koje bi ova ili neka druga NVO sprovodila , makar jednom mjesečno.

U dijelu funkcionisanja i kontrole rada azila, neophodno je da se za svakog uhvaćenog i dovedenog pasa u azil otvoriti dosije, koji mora da sadrži fotografije iz svih uglova, stanje psa pri dolasku, i sve dalje intervencije koje bi se sprovele tokom boravka u azilu.

Obavezno čipiranje i sterilizaciju, a u slučaju udomljavanja psa, obavezno sklopiti ugovor koji mora da sadrži sve podatke udomitelja, kao što su ime i prezime, adresa stanovanja, matični, broj lične karte ili pasoša, ako je u pitanju osoba koja nije državljanin Crne Gore. Ugovor mora da sadrži i klauzulu obavezne kontrole stamnja udomljenog psa , četiri puta u toku jedne godine. Ako je u pitanju stano lice sa privremenim boravkom u našoj zemlji, obavezno je da se posjeduje i fotokopija pasoša“, ističe Ljubiša.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti