Integralno upravljanje obalnim područjem

U okviru IPA Adriatic projekta "SHAPE", Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom organizuje radionicu "Promocija inicijativa za IUOP i PNM

u Crnoj Gori" koja će biti sjutra održana u hotelu "Splendid" u Budvi. Ova radionica će se realizovati u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma i aktivnostima u sklopu projekta "CAMP Crna Gora", a otvoriće je Daliborka Pejović, državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

Cilj radionice je da predstavi ključne aktivnosti koje se u Crnoj Gori realizuju u cilju uspostavljanja integralnog upravljanja obalnim područjem - IUOP (Integrated coastal zone management - ICZM) i primjenu planiranja namjene mora - PNM (Marine spatial planning – MSP).

 

Projekat "SHAPE" koji se realizuje u okviru IPA Jadranskog programa prekogranične saradnje obuhvatio je aktivnosti koje su imale za cilj analize stanja i mogućnosti primjene mehanizama IUOP i PNM u zemljama Jadranskog sub-regiona, a koji su predviđeni Protokolom o integralnom upravljanju obalnim područjem Mediterana, Okvirnom direktivom o morskoj strategiji, te nacrtom direktive EU o integralnom upravljanju obalnim područjem i planiranju namjene mora.

 

Takođe, na radionici će biti prezentovan progres u realizaciji Programa integralnog upravljanja obalnim područjem Crne Gore (CAMP CG) i integracije ostvarenih rezultata u Prostorni plan posebne namjene za obalno područje CG (PPOP). U drugom dijelu radinice biće održan prvi participativni sastanak u kontekstu izrade Nacionalne strategije integralnog upravljanja obalnim područjem CG kao finalnog rezultata CAMP-a CG. Tom prilikom biće razmotreni ključni nedostaci integralnog upravljanja obalnim područjem u kontekstu integracije ciljeva zaštite životne sredine u sektorske politike (politike prostornog planiranja i ekonomskog razvoja).

foto: Miloš Ćetković

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti